Deze roman raakt diep van binnen

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom – Paola Peretti – Vertaling: Ada Duker en Henrieke Herber – HarperCollins – 190 blz.

Paola Peretti is geboren en getogen in Verona, Italië. Ze studeerde literatuur en filosofie, en geeft tegenwoordig Italiaanse les aan migranten uit diverse landen. De afstand tussen jou en mij en de kersenboom is haar debuutroman. Deze roman is autobiografische fictie; de auteur wordt zelf langzaam blind.

Mafalda is een meisje van negen jaar en heeft de ziekte van Stargardt. Door deze ziekte zal ze binnen de komende zes maanden blind worden. Ze heeft een lijst gemaakt van dingen die ze heel belangrijk vindt en die ze straks misschien niet meer zal kunnen doen. Ook moet ze misschien verhuizen en haar kat Ottimo Turcaret achterlaten. Mafalda doet een poging om grip te krijgen op de wereld om haar heen en daarom besluit ze in een hoge kersenboom op haar schoolplein te gaan zitten.

Het boek heeft een mooie hardcover met lichte kleuren en afgebeeld is een illustratie van een kersenboom. Deze illustratie vinden we in het boek zelf ook meerdere malen terug. De hoofdstukken zijn voorzien van een titel, die in een sjiek lettertype wordt weergegeven. Ook is er een onderverdeling gemaakt. Zeventig meter, zestig meter en ga zo maar verder. Hiermee wordt weergegeven tot aan welke afstand Mafalda nog kan zien. Mafalda houdt dit zelf bij door haar stappen te tellen tot aan de kersenboom. Bij elk gedeelte wordt het zicht slechter en moet Mafalda dichter bij de kersenboom gaan staan om deze te kunnen onderscheiden en heeft ze steeds minder stappen te doen. Ook de zelfstandigheid van Mafalda wordt steeds minder.

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom verhaalt vanuit het perspectief van Mafalda, in de eerste persoon. Alles wordt weergegeven vanuit het gezichtspunt van een kind en regelmatig komen we duidelijke kinderlogica tegen. De artsen hebben Mafalda verteld dat bij sommige mensen het lichtje uitgaat als ze oud zijn en bij andere eerder. Bij Mafalda gaat het al uit – maar dan ook echt helemaal – als ze nog jong is. Ze zal dan helemaal in het donker zitten.

Drie jaar geleden zat Mafalda in de kersenboom op het schoolplein, de bel ging en ze kon er niet meer uit. Toen ontmoette ze Estella, een donkere vrouw die een tijd lang een bijzondere plek in haar leven zal hebben. Door Estella werd Mafalda op het idee gebracht van de lijst.
‘Als je dingen niet meer kan, moet je een lijst maken. Dan weet je zeker dat je er niet een vergeet.’

Doordat het zicht van Mafalda snel slechter wordt lukt het niet om alle dingen van haar lijst te volbrengen. Maar toch blijft er een soort van optimisme aanwezig bij dit meisje. De kersenboom op het schoolplein speelt een hele belangrijke rol, door wat haar oma vroeger heeft verteld, is dit voor Mafalda de meest veilige plek. Al kan zij zelf de kersenboom niet goed zien, volgens haar zit in deze boom de geest van haar oma, en dat geeft een vertrouwd gevoel.

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom is een ontroerende en indringende roman. De auteur weet de belevingswereld van een bijna blind meisje met levensechte beelden te beschrijven. Maar ook het schrijnende van deze belevingswereld is intens voelbaar. Een jong meisje dat moet opgroeien in de wetenschap dat ze over zes maanden volledig blind zal zijn. Voor haar zal het leven er anders uit gaan zien dan haar klasgenootjes en ze zal altijd in een bepaalde mate afhankelijk zijn. De auteur laat op een aangrijpende manier de lezer deel maken van de onzekere toekomst van dit meisje. Een verhaal dat even laat stilvallen en dat ook niet snel vergeten is.

Wendy Wenning

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!