Dit boekje moet op alle scholen worden gelezen

Jamil & Jamila – Tekst: Elsbeth de Jager – Illustraties: Esther van der Ham – Droomvallei – 47 blz.

jamil & jamila“In Syrië gaan 2,8 miljoen kinderen niet meer naar school en zijn naar schatting 2 miljoen kinderen getraumatiseerd door oorlogservaringen. Dat geldt ook voor Jamil en Jamila die in een Syrische vluchtelingenkamp wonen. Het boek is gebaseerd op situaties die in het echt gebeuren.”

Jamil en Jamila wonen in een vluchtelingenkamp in Syrië. Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog. Jamila wil graag vrienden worden met Jamil. Maar waarom geeft hij zo vaak geen antwoord? En wat lastig dat hij voor zoveel dingen bang is… Als Jamila iets moet doen waarvoor ze eigenlijk het liefst weg wil lopen, is het Jamil die haar helpt.

Het dunne boekje Jamil & Jamila begint met een goed en duidelijk voorwoord. Dit voorwoord geeft in het kort een idee van hoe erg de situatie is voor kinderen in Syrië en hoe dit boekje hen kan helpen om over hun ervaringen te praten, en hoe het Europese kinderen kan helpen begrip te krijgen voor kinderen die onder zulke moeilijke omstandigheden hebben geleefd. Voor beide groepen kinderen is een boekje als Jamil & Jamila goed voor de algemene ontwikkeling, al is het voor ieder op een andere manier.

De kinderen in Syrische vluchtelingenkampen hebben het niet makkelijk. Je kunt verdwalen in het kamp, je broer is kwijt en je kunt vreselijk schrikken van ook maar de kleinste geluiden. Natuurlijk helpt het vluchtelingenkinderen om te weten dat iedereen dergelijke dingen heeft meegemaakt, waardoor ze er makkelijker over praten. Maar een verhaal als dat van Elsbeth de Jager over Jamil & Jamila zal vooral helpen om Nederlandse kinderen zich beter in te beelden hoe erg de Syrische burgeroorlog is, maar dan toch op een zeer kinderlijke manier verteld. Hierbij helpen ook de eenvoudige plaatjes van Esther van der Ham. Iedere school in Nederland zou dit boekje in de bibliotheek moeten hebben staan, en het verhaal gebruiken om het onderwerp te bespreken in de klas.

Jamil & Jamila is helaas een erg dun boekje, maar gelukkig is er inmiddels al een vervolg verschenen: Jamil & Jamila 2: Heimwee. Dit is zeker iets goeds, omdat een onderwerp als dit meer boekbladzijden verdient.

Jamil & Jamila is geschreven in opdracht van een Syrische vluchtelingenorganisatie. Voor ieder verkocht exemplaar van dit boek stelt Droomvallei Uitgeverij het volgende deel van deze serie beschikbaar aan kinderen in een vluchtelingenkamp. Wanneer je Jamil & Jamila koopt, heb je dus eigenlijk een mooie ‘2 halen, 1 betalen’-actie.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!