Dit boekje zouden alle Nederlandse scholen moeten hebben – deel 2

Jamil & Jamila2: Heimwee – Tekst van Elsbeth de Jager – Illustraties van Esther van der Ham – Droomvallei – 53 blz.

Jamil & Jamila 2. HeimweeJamil en Jamila wonen in een vluchtelingenkamp in Syrië. Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog. Jamil en Jamila maken in het vluchtelingenkamp veel verdrietige dingen mee. Bij Jamil is er het verdriet om zijn verlamde zusje en bij Jamila om haar verdwenen broer. Het is fijn dan ze elkaar altijd kunnen helpen. Zo durft Jamil eigenlijk niet naar koor, maar juf is ervan overtuigd dat het goed voor hem is. De doortastende Jamila helpt hem om toch te gaan. En gelukkig zijn er ook leuke dingen! Want op een dag komen er schoolcontainers, beschilderd met vrolijke zonen en vogeltjes, maar om met allemaal bekende gebouwen in Syrië. De gebouwen die Jamil en Jamila zo missen, zijn opeens weer wat dichterbij.

Jamil & Jamila 2: Heimwee is een vervolg op Jamil & Jamila , waarin de twee hoofdrolspelers hebben leren kennen als twee totaal verschillende kinderen. Jamila is optimistisch en wat drukker, terwijl Jamil wat meer teruggetrokken en bang is.

Elsbeth de Jager en Esther van der Ham zijn zelf naar Syrische scholen aan de grens van Syrië geweest om de verhalen van vluchtelingenkinderen te verwerken in de boeken. Alles wat in Jamil & Jamila en Jamil & Jamila 2: Heimwee beschreven wordt, is echt gebeurd. De schoolcontainers met de vrolijke en mooie plaatjes zijn door Van der Ham ter plekke beschilderd en hebben daarom een prominente plek gekregen in het boekje. Achterin is een foto te vinden.

Een verhaal zoals dat van Jamil & Jamila zal vooral helpen om Nederlandse kinderen zich beter in te beelden hoe erg de Syrische burgeroorlog is, maar dan toch op een zeer kinderlijke en toegankelijke manier verteld, aangevuld met kleurrijke plaatjes. Iedere school in Nederland zou dit boekje in de bibliotheek moeten hebben staan, en het verhaal gebruiken om het onderwerp te bespreken in de klas. Daarbij is het recept op baklava op pagina 42-43 ook zeker welkom.

Jamil & Jamila is geschreven in opdracht van een Syrische vluchtelingenorganisatie. Voor ieder verkocht exemplaar van dit boek stelt Droomvallei Uitgeverij het volgende deel van deze serie beschikbaar aan kinderen in een vluchtelingenkamp. Wanneer je Jamil & Jamila of Jamil & Jamila 2: Heimwee koopt, heb je dus eigenlijk een mooie ‘2 halen, 1 betalen’-actie.

Elsbeth de Jager en Esther van der Ham werken op dit moment aan een derde boekje over de twee kinderen, dat in de loop van 2016 zal verschijnen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!