Dit boekje zouden alle Nederlandse scholen moeten hebben – deel 2

Jamil & Jamila2: Heimwee – Tekst van Elsbeth de Jager – Illustraties van Esther van der Ham – Droomvallei – 53 blz.

Jamil & Jamila 2. HeimweeJamil en Jamila wonen in een vluchtelingenkamp in Syrië. Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog. Jamil en Jamila maken in het vluchtelingenkamp veel verdrietige dingen mee. Bij Jamil is er het verdriet om zijn verlamde zusje en bij Jamila om haar verdwenen broer. Het is fijn dan ze elkaar altijd kunnen helpen. Zo durft Jamil eigenlijk niet naar koor, maar juf is ervan overtuigd dat het goed voor hem is. De doortastende Jamila helpt hem om toch te gaan. En gelukkig zijn er ook leuke dingen! Want op een dag komen er schoolcontainers, beschilderd met vrolijke zonen en vogeltjes, maar om met allemaal bekende gebouwen in Syrië. De gebouwen die Jamil en Jamila zo missen, zijn opeens weer wat dichterbij.

Jamil & Jamila 2: Heimwee is een vervolg op Jamil & Jamila , waarin de twee hoofdrolspelers hebben leren kennen als twee totaal verschillende kinderen. Jamila is optimistisch en wat drukker, terwijl Jamil wat meer teruggetrokken en bang is.

Elsbeth de Jager en Esther van der Ham zijn zelf naar Syrische scholen aan de grens van Syrië geweest om de verhalen van vluchtelingenkinderen te verwerken in de boeken. Alles wat in Jamil & Jamila en Jamil & Jamila 2: Heimwee beschreven wordt, is echt gebeurd. De schoolcontainers met de vrolijke en mooie plaatjes zijn door Van der Ham ter plekke beschilderd en hebben daarom een prominente plek gekregen in het boekje. Achterin is een foto te vinden.

Een verhaal zoals dat van Jamil & Jamila zal vooral helpen om Nederlandse kinderen zich beter in te beelden hoe erg de Syrische burgeroorlog is, maar dan toch op een zeer kinderlijke en toegankelijke manier verteld, aangevuld met kleurrijke plaatjes. Iedere school in Nederland zou dit boekje in de bibliotheek moeten hebben staan, en het verhaal gebruiken om het onderwerp te bespreken in de klas. Daarbij is het recept op baklava op pagina 42-43 ook zeker welkom.

Jamil & Jamila is geschreven in opdracht van een Syrische vluchtelingenorganisatie. Voor ieder verkocht exemplaar van dit boek stelt Droomvallei Uitgeverij het volgende deel van deze serie beschikbaar aan kinderen in een vluchtelingenkamp. Wanneer je Jamil & Jamila of Jamil & Jamila 2: Heimwee koopt, heb je dus eigenlijk een mooie ‘2 halen, 1 betalen’-actie.

Elsbeth de Jager en Esther van der Ham werken op dit moment aan een derde boekje over de twee kinderen, dat in de loop van 2016 zal verschijnen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!