Doldwaze verwikkelingen rond een zwangerschap

Het Rosie effect – Graeme Simsion – Vertaling: Linda Broeder – Luitingh – Sijthoff – 432 blz.

Het Rosie EffectHet Rosie Effect is een vervolg op de succesvolle debuutroman Het Rosie Project van Simsion. In dit debuut maken we kennis met Don Tillman, een jonge wetenschapper met autisme. Op sociaal gebied schiet hij behoorlijk tekort, hetgeen hem regelmatig in hilarische situaties doet belanden. Hij besluit op zoek te gaan naar de liefde van zijn leven en gebruikt daar zeer uitgebreide vragenlijsten bij die de vrouwen in moeten vullen, op die manier loopt hij niet het risico de verkeerde vrouw te trouwen. Op een dag ontmoet hij Rosie, een vrouw die volgens Don’s wetenschappelijke benadering onmogelijk zijn vrouw kan worden. Ook Rosie ziet niks in een relatie met Don maar uiteindelijk vinden ze elkaar toch en eindigt het eerste deel met een huwelijk tussen die twee.

Een ontzettend leuk boek met veel humor, dat een inkijkje geeft in de problemen die mensen met autisme zoal tegenkomen. In het Rosie Effect zijn Don en Rosie van Australië verhuisd naar New York. Don heeft hier een aanstelling gekregen op de universiteit van Columbia en Rosie is bezig met haar proefschrift psychologie.
Ze leiden een overzichtelijk leven, totdat Rosie ineens met de mededeling komt dat ze zwanger is. Dit was niet gepland en Don schiet hier dan ook behoorlijk van in de stress. Rosie denkt dat Don even tijd nodig heeft en ziet alles niet zo somber in. Don verdiept zich in datgene waar hij goed in is: een wetenschappelijke benadering. Hij maakt lijsten wat Rosie wel en niet mag eten en houdt dit nauwlettend in de gaten. Hij vindt dat er een geluiddichte wieg moet komen, de kinderwagen ziet eruit als een kleine tank. Hij gaat zelfs naar een speeltuin om spelende kinderen te observeren en te filmen. Dat zorgt voor een hilarisch hoofdstuk waarin hij gearresteerd wordt met alle nodige verwikkelingen.

Hij heeft totaal geen oog voor de menselijke kant van de zwangerschap. Het komt niet in hem op om te vragen hoe Rosie zich voelt, gaat niet mee naar de eerste echo van hun kind, raakt haar buik niet aan. Rosie beseft dat Don door zijn autisme geen goede vader kan worden en besluit alleen terug te gaan naar Australië om daar te bevallen en hun kind alleen op te voeden.
Dan volgt er een ietwat traag gedeelte waarin sommige situaties wat onwaarschijnlijk zijn: als Don in het vliegtuig naar Australië stapt om Rosie tegen te houden wordt hij voor terrorist aangezien en keert het vliegtuig weer om. Alles wordt uit de kast gehaald om het verhaal tot een goed einde te laten komen, net iets teveel van het goede. Weliswaar is Het Rosie Effect minder aansprekend dan Het Rosie Project, maar toch is ook het een vermakelijke roman, een boek om op een herfstige dag lekker bij de kachel in een ruk uit te lezen.

Nelleke Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!