Drank maakt meer kapot

Kappen nou – Netty van Kaathoven – Parelz – 136 blz.

Kappen nou begint met een proloog in de vorm van een krantenbericht. Hierin wordt melding gemaakt van een ongeval waarbij de jonge bestuurder om het leven kwam. Deze jongeman was eerder betrokken bij een ongeluk waarbij twee van zijn vrienden het niet overleefden.
In hoofdstuk 1 maken we nader kennis met Leander, de betreffende jongeman. Hij ligt in het ziekenhuis bij te komen van een zwaar ongeluk. Zijn moeder en zusje Masja zijn bij hem en maken zich zorgen. Ook wordt hij verhoord door de politie maar veel weet hij zich niet te herinneren.

Langzamerhand komen er feiten bij hem bovendrijven die niet kloppen met wat hij hoort van zijn moeder en zus. Hij weet nog dat ze met zijn vieren uit waren: Bas, Boris, Walter en hij. Ze hadden gedronken, meende hij. Maar wie reed er? Wie heeft het ongeluk veroorzaakt en wat is er precies gebeurd? Walter en Bas zijn ter plekke overleden en met Boris gaat het erg slecht. Leander heeft het er nog het beste afgebracht.

Eenmaal thuis, de eerste weken nog in een rolstoel, ontfermt Masja zich over hem. Aan haar durft hij te bekennen dat hij denkt dat hij degene was die reed. Als zijn moeder dat te weten komt, gooit ze hem de deur uit, daar is Leander zeker van.

Ik durf mijn moeder niet aan te kijken. Ze zal me nooit meer willen zien als ze ontdekt dat ik de dood van twee van mijn vrienden had kunnen voorkomen. ‘Heb je papa gebeld?’
Hij loog tegen mijn moeder. Steeds weer. Daarom heeft ze hem de deur gewezen. “Als je niet meer eerlijk kunt zijn tegen elkaar heb je geen band meer,” zei ze een halfjaar terug.

Toch blijft Leander piekeren over het hoe en wat van het ongeluk. Hij gaat naar Henk, de man die hen heeft gevonden. Henk blijkt ooit een kleuter te hebben aangereden toen hij dronken was. Hij belandde in de gevangenis en daarna kreeg hij nergens meer kansen. Baan weg, van niemand steun en veel ellende. Daarom heeft hij voor Leander gelogen.

Leander brengt ook een bezoek aan de ouders van Bas en van Walter. Bas’ vader gelooft hem niet, Walters ouders zijn kwaad. Leander voelt zich vreselijk schuldig. Hij gaat voor therapie naar een psycholoog maar daar heeft hij weinig baat bij. Af en toe gaat hij met Boris, die een hersenbeschadiging heeft, wandelen in de rolstoel. Na een paar weken kan Leander dat niet meer aan en hij zegt hun wekelijkse uitje af. Pas als hij kennis maakt met een nieuw meisje in de klas, Melanie, wordt het leven weer wat beter.

Dronken achter het stuur zitten en de dood van je vrienden op je geweten hebben is een dramatisch onderwerp. Het verhaal wordt dan ook met veel drama gebracht. Te veel naar mijn mening; ik word niet overtuigd. De gevoelens van Leander blijven tussen de kaften hangen.
Op de omslag staat dat Kappen nou een young adultroman is. Dan hoop je op een diepgravend verhaal. Van een adolescent mag je tenslotte meer zelfreflectie verwachten dan van een puber.
Het boek is eenvoudig geschreven met veel dialogen en herhalingen. Dat maakt het in mijn ogen geschikter voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Deze leeftijdsgroep zal het boek vermoedelijk met plezier lezen. Voor in de klas is het meteen een goed gespreksonderwerp: wat zou jij doen? Want uiteindelijk gaat het boek daarover.

Hanneke de Jong

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!