Drie oude Russen

De vrouw van een ander en de man onder het bed – Fjodor Dostojevski – Vertaald door A.Voogd – Van Oorschot – 61 blz.

De vrouw van een anderUitgeverij van Oorschot staat bekend om zijn uitgaven van de grote Russische schrijvers. Zestig jaar geleden zijn ze ermee begonnen. Als ‘teaser’ voor een nieuwe vertaling van De idioot, het beroemde werk van Fjodor Dostojevski heeft de uitgeverij een kort verhaal De vrouw van een ander en de man onder het bed laten verschijnen. Het boekje kost € 7.50 je krijgt er een kortingsbon van vijf euro bij die kan worden ingewisseld bij de aankoop van De idioot.

De vrouw van een ander en de man onder het bed gaat over twee mannen, waarvan de ene, Ivan Andrejevitsj denkt dat de ander, die aangeduid wordt met ‘jongeman’ overspel pleegt met zijn vrouw. Het is een komisch verhaal waarbij de twee uiteindelijk onder het bed van een heel andere vrouw belanden. Er ontstaat een twistgesprek onder het bed tussen de twee. Ze worden opgemerkt door de man van de vrouw en haar hondje. Andrejevitsj weet uiteindelijk te ontkomen, maar niet nadat hij het hondje heeft gewurgd en in zijn broekzak mee naar huis heeft genomen. Daar tuimelt het dode dier uit zijn zak als hij zijn zakdoek pakt. Uit het laatste kun je opmaken dat het verhaal een klucht is, met nogal wat absurdistische elementen.

Heeft een mens veel land nodig? – Leo Tolstoj – Vertaald door Yolanda Bloemen en Marja Wiebes – Van Oorschot – 62 blz.

Ook voor € 7.50. Heeft een mens veel land nodig? bevat drie moraliserende boerenverhalen van Leo Tolstoj, waarin hebzucht, een duivelse karaktertrek, een belangrijke rol speelt.

Klop, klop, klop – Ivan Toergenjev – Vertaald door Carl en Rebecca Ebeling – Van Oorschot – 60 blz.

Klop, klop, klop van Ivan Toergenjev, een dramatisch verhaal over luitenant Teglev. Teglev denkt dat zijn dode geliefde op een mistige nacht aan de deur klopt. De vrouw van wie hij hield, maar met wie hij niet wilde trouwen komt nu bij hem spoken, zo denkt hij. Zijn vriend Riedel die bij hem in de schuur slaapt, legt hem uit dat hij het was die klopte en geen geest. Maar Teglev is niet voor rede vatbaar. Ondanks verwoede pogingen om Teglev van zelfmoord af te houden, lijkt het noodlot onafwendbaar. Ook dit boekje kost € 7.50.

Er zijn nieuwe uitgaven en feestkortingen op oudere uitgaven voor de liefhebbers van boeken uit de Russische bibliotheek. Bekijk de website van Van Oorschot voor alle aanbiedingen.

Pieter Feller

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!