Dromen en nachtmerries

Doei! – Edward van de Vendel & Marije Tolman – Querido – 34 blz.

Doei“Maar vandaag is het anders.
Vandaag zegt Bor opeens:
‘Je kletst.
Dat zijn maar dromen.
Dromen zijn verzonnen.
Straks haal je alles door elkaar,
echt en niet-echt,
en nu ga ik naar school.
Doei!’”

Maartje is een meisje met veel fantasie en heeft elke nacht de heerlijkste dromen. Ze droomt over dingen die in het echt niet kunnen en vertelt daarover aan haar ouders en broer. Ook speelt ze op het schoolplein dat ze kan vliegen en leeft op dat moment in haar eigen wereld.
Bor, de stoere broer, vindt dat ze een beetje gek doet. Hij is niet alleen stoer, maar ook een beetje jaloers. Hij wil ook wel eens een mooie droom in plaats van een nachtmerrie. Kan Maartje Bor aan mooie dromen helpen?

Het verhaal geeft een mooi evenwichtig beeld tussen een fantasierijk meisje en een stoere broer. De een geeft zich over, terwijl de ander zich tegen de fantasieën verzet, omdat het geen realiteit is. Maartje wordt bij haar dromen geholpen door haar knuffels. Dezelfde knuffels schieten te hulp als ook Bor een mooie droom wil.
Zonder het te beschrijven spat de liefde van kleine zus voor grote broer van het papier. Ze wil Bor zó graag helpen! Dat lukt natuurlijk. Op een lieve fantasievolle wijze.

De illustraties zijn heel divers. Enkele pagina’s volledig gevuld, andere pagina’s bevatten kleinere illustraties. Ze zijn redelijk strak getekend, allen in één of twee hoofdkleuren. Met een afwijkende kleur laat Tolman iets van de tekening afspringen. Er wordt met de illustraties veel aan de fantasie van kinderen overgelaten, waardoor de verbeeldingskracht van kleuters wordt aangesproken.
Ik ben wel benieuwd welke droomverhalen kleuters zelf gaan bedenken na het lezen van dit prachtexemplaar van Van de Vendel en Tolman.

Nelly Hofman

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!