Dromen en nachtmerries

Doei! – Edward van de Vendel & Marije Tolman – Querido – 34 blz.

Doei“Maar vandaag is het anders.
Vandaag zegt Bor opeens:
‘Je kletst.
Dat zijn maar dromen.
Dromen zijn verzonnen.
Straks haal je alles door elkaar,
echt en niet-echt,
en nu ga ik naar school.
Doei!’”

Maartje is een meisje met veel fantasie en heeft elke nacht de heerlijkste dromen. Ze droomt over dingen die in het echt niet kunnen en vertelt daarover aan haar ouders en broer. Ook speelt ze op het schoolplein dat ze kan vliegen en leeft op dat moment in haar eigen wereld.
Bor, de stoere broer, vindt dat ze een beetje gek doet. Hij is niet alleen stoer, maar ook een beetje jaloers. Hij wil ook wel eens een mooie droom in plaats van een nachtmerrie. Kan Maartje Bor aan mooie dromen helpen?

Het verhaal geeft een mooi evenwichtig beeld tussen een fantasierijk meisje en een stoere broer. De een geeft zich over, terwijl de ander zich tegen de fantasieën verzet, omdat het geen realiteit is. Maartje wordt bij haar dromen geholpen door haar knuffels. Dezelfde knuffels schieten te hulp als ook Bor een mooie droom wil.
Zonder het te beschrijven spat de liefde van kleine zus voor grote broer van het papier. Ze wil Bor zó graag helpen! Dat lukt natuurlijk. Op een lieve fantasievolle wijze.

De illustraties zijn heel divers. Enkele pagina’s volledig gevuld, andere pagina’s bevatten kleinere illustraties. Ze zijn redelijk strak getekend, allen in één of twee hoofdkleuren. Met een afwijkende kleur laat Tolman iets van de tekening afspringen. Er wordt met de illustraties veel aan de fantasie van kinderen overgelaten, waardoor de verbeeldingskracht van kleuters wordt aangesproken.
Ik ben wel benieuwd welke droomverhalen kleuters zelf gaan bedenken na het lezen van dit prachtexemplaar van Van de Vendel en Tolman.

Nelly Hofman

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!