Dromen en nachtmerries

Doei! – Edward van de Vendel & Marije Tolman – Querido – 34 blz.

Doei“Maar vandaag is het anders.
Vandaag zegt Bor opeens:
‘Je kletst.
Dat zijn maar dromen.
Dromen zijn verzonnen.
Straks haal je alles door elkaar,
echt en niet-echt,
en nu ga ik naar school.
Doei!’”

Maartje is een meisje met veel fantasie en heeft elke nacht de heerlijkste dromen. Ze droomt over dingen die in het echt niet kunnen en vertelt daarover aan haar ouders en broer. Ook speelt ze op het schoolplein dat ze kan vliegen en leeft op dat moment in haar eigen wereld.
Bor, de stoere broer, vindt dat ze een beetje gek doet. Hij is niet alleen stoer, maar ook een beetje jaloers. Hij wil ook wel eens een mooie droom in plaats van een nachtmerrie. Kan Maartje Bor aan mooie dromen helpen?

Het verhaal geeft een mooi evenwichtig beeld tussen een fantasierijk meisje en een stoere broer. De een geeft zich over, terwijl de ander zich tegen de fantasieën verzet, omdat het geen realiteit is. Maartje wordt bij haar dromen geholpen door haar knuffels. Dezelfde knuffels schieten te hulp als ook Bor een mooie droom wil.
Zonder het te beschrijven spat de liefde van kleine zus voor grote broer van het papier. Ze wil Bor zó graag helpen! Dat lukt natuurlijk. Op een lieve fantasievolle wijze.

De illustraties zijn heel divers. Enkele pagina’s volledig gevuld, andere pagina’s bevatten kleinere illustraties. Ze zijn redelijk strak getekend, allen in één of twee hoofdkleuren. Met een afwijkende kleur laat Tolman iets van de tekening afspringen. Er wordt met de illustraties veel aan de fantasie van kinderen overgelaten, waardoor de verbeeldingskracht van kleuters wordt aangesproken.
Ik ben wel benieuwd welke droomverhalen kleuters zelf gaan bedenken na het lezen van dit prachtexemplaar van Van de Vendel en Tolman.

Nelly Hofman

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!