Droogkomische en scherpe observaties

Dienstreizen van een thuisblijver – Maarten ’t Hart – Arbeiderspers – 319 blz.

Achtentwintig jaar geleden schreef Maarten ’t Hart zijn eerste biografie ‘Het roer kan nog zesmaal’ om. In feite is er sinds 1984 weinig in zijn leven veranderd. Nou ja, hij heeft zich voor een korte periode gemanifesteerd als travestiet. Dat feit komt nog even ter sprake als hij met een dominee(v) en haar vriendin in een sekskelder belandt onder een kerk!

Intussen heeft zijn werk vooral in Duitsland grote opgang gemaakt. ’t Hart wordt niet alleen daar gelezen, maar ook in Hongarije en Zweden. Dat levert hilarische hoofdstukken op met uitgevers, vertalers en fans, evenals zijn weergave van hoe het hem verging als beoogd biograaf van Simon Vestdijk. Aldus ontstond een kleurrijk vervolg op zijn eerste biografie.

In dit boek laat ’t Hart zien dat hij niet alleen een goed romanschrijver is, maar ook een humoristisch verteller. De eerste hoofdstukken zijn al heel komisch en soms ontroerend, maar ’t Hart komt echt goed op dreef, als hij, zoals gewoonlijk tegen zijn zin, een ‘dienstreis’ naar Göteborg onderneemt met talloze Nederlandse roman- en kinderboekenschrijvers. Hij komt in het vliegtuig naast Anna Enquist te zitten en wil met haar een gesprek beginnen over de Tsjechische componist Smetana die in Göteborg heeft gewoond. Maar Anna duikt arrogant weg in een boek en zegt geen woord.

’t Hart doet ook op het vliegveld en op de boekenbeurs pogingen om met haar in gesprek te komen wat steeds mislukt. Hij krijgt geen aansluiting bij de anderen(hij wil dit ook niet) en dwaalt eenzaam door de stad op zoek naar sporen van de componist. Wel maakt hij op de beurs enkele vileine observaties over ‘de peuter Palmen’ die andere schrijvers beklimt, ‘een mokkende Mülisch’ en over een lezing van Adriaan van Dis waar slechts drie mensen komen opdagen.

Grappig zijn de ontmoetingen die hij heeft met zijn Duitse uitgeefster Frau Raabe, die ook nog eens een oplichtster blijkt te zijn. Vakkundig is zijn conclusie dat wie eenmaal een literaire prijs heeft gewonnen, er steeds meer zal winnen. Hij stelt dan ook voor in het vervolg alle literaire prijzen aan Arnold Grunberg te geven en literaire jury’s af te schaffen. In Vlaanderen gaven ze kortgeleden al gevolg aan zijn aanbeveling door Grunberg de vijfjaarlijkse prijs voor proza van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde toe te kennen. Lezen dit grappige boek! Boek bestellen!

Pieter Feller

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!