Dynamisch en realistisch geschreven

Klikspaan – M.J. Arlidge – Vertaling: Harmien Robroch – De Boekerij – 448 blz.

klikspaanM.J. Arlidge (1974) woont in Londen en heeft vijftien jaar lang voor Britse crimeseries geschreven. Iene miene mutte was zijn succesvolle debuut en inmiddels houdt hij zich alleen nog bezig met schrijven. Klikspaan is het vierde deel met Helen Grace dat in Nederland is verschenen. Zes branden in vierentwintig uur met twee doden en meerdere gewonden tot gevolg. Dit moet opzet zijn.

Het eerste hoofdstuk van Klikspaan is al gelijk een heftig hoofdstuk. Luke wordt wakker door het lawaai van rookmelders. Slaperig en verward komt hij zijn bed uit en rent naar de deur. Maar nog voor hij deze kan bereiken ziet hij dat het al te laat is, de trap naar zijn kamer word verwoest door vuur. De enige uitweg is door het raam.

“Hij had geen keus. Hij móést dapper zijn, dus draaide hij zich weer om, deed een stap naar voren, riep om zijn moeder en sprong van de rand.”

Helen is naar het graf van haar zus. Ze verlaat de begraafplaats en loopt naar haar motor die verderop op de parkeerplaats staat. Vandaar heb je een mooi uitzicht op Southampton maar toen Helen naar de stad keek, kreeg ze de schrik van haar leven. Southampton stond in lichterlaaie. Er blijken op precies hetzelfde tijdstip op drie locaties brand te zijn, waarvan één een woonhuis betreft en waar slachtoffers vallen. Dit kan geen toeval zijn en de jacht op een brandstichter c.q. moordenaar is begonnen.

Net als de vorige boeken van de auteur, heeft ook Klikspaan weer meerdere verhaallijnen, verdeeld in korte hoofdstukken. Helen, de vaste hoofdrolspeler, is bezig met de verwerking van de dood van haar zus, en het verliezen van haar relatie met Jake. Bij Jake kon ze haar demonen laten verdwijnen, maar Jake wilde meer dan dat zij kon geven. Helen is een beschadigde vrouw, maar een sterke vrouw. Een vrouw die zichzelf niet zal openstellen naar anderen toe en regelmatig kil overkomt. Maar toch is het een vrouw waar je van gaat houden, mede door de wijze dat de auteur dit personage neerzet. In Klikspaan staat Helen meer op de achtergrond, en lees je weinig over haar persoonlijke leven. Dit blijkt een bewuste keuze te zijn, in het volgende boek wordt het zwaar voor Helen, de auteur geeft haar in Klikspaan een moment van rust.

Voor Klikspaan heeft de auteur heel veel research gedaan, vooral naar vuur en brandstichting, en dit is ook te zien aan de gedetailleerde beschrijvingen van de branden. Best gruwelijk om te lezen hoe iemand het slachtoffer wordt van een allesoverheersende brand en er geen uitweg mogelijk is. Als je er te lang bij stil staat, zou je er nachtmerries van krijgen. De reden van de dader en wie de dader is blijft tot aan bijna het einde toe onbepaald. Het is zelfs een beetje mysterieus en ondanks dat er een aantal hinten worden gegeven, zal de lezer veel geduld moeten hebben.

“Ze werd direct bevat door de schroeiende hitte die over haar gezicht, haar nek en haar haar kroop. Ze kreeg geen lucht – elke seconde telde nu – dus deed ze haar ogen open op zoek naar iets vertrouwds. De contouren van het raam, de deur, iets om haar de weg te wijzen. Maar ze zag helemaal niets. De zwarte rook had alles verteerd en ze was verdwaald in het midden van haar eigen nachtmerrie.”

De verhaallijnen komen steeds dichter bij elkaar, en als eenmaal het verband duidelijk is, realiseer je je hoeveel psychologie er in Klikspaan verweven is. Ook dit hoort bij de vele research. Knap dat een auteur een boek zo snel kan schrijven en er dan voor zorgt dat alle details kloppen. Ook de personages zijn zuiver uitgewerkt. Personages die je bijblijven. Dat de auteur de boeken in een kort tijdsbestek schrijft is merkbaar in zijn boeken. Deze snelheid komt terug in zijn boeken, thrillers met veel actie en dynamiek, realistische verhalen, thrillers die heerlijk vlot te lezen zijn. Klikspaan is een thriller waar Helen een rustmoment heeft, maar aan het einde van het boek krijgen we een passage te lezen die opzienbarend is en een onrustig gevoel geeft over het volgende boek…

Wendy Wenning

Lees hier het interview met M.J. Arlidge

Boek bestellen!

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!