Een ambitieuze familieroman

Hogerop – Marjan van Marle – Uitgeverij Ellessy – 169 blz.

HogeropAmbitie, dat is het sleutelwoord van Cathrien Donkervoort. Als vrouw van de plaatselijke dorpsdokter (huisarts) wil ze meer, veel meer. En dat kan haar man haar niet bieden. Ze voelt haar leven inzakken, haar huwelijk verpieteren en de drang naar meer, beter en mooier is bijna niet uit te houden. Ook haar dochter Roos voelt zoiets, al is het in mindere mate. Ze is in opleiding om huisarts te worden, maar twijfelt. Aan haar vader ziet ze wat dit met je doet en ze vraagt zich af of ze voor deze carrière in de wieg is gelegd. Eigenlijk wil ze meer, hogerop, specialisatie.

Voor huisarts Ferd Donkervoort hoeft het ook allemaal niet meer zo. Na vijfentwintig jaar is hij toe aan meer rust, meer zekerheid en stabiliteit. Hij snapt wel dat Cathrien gepassioneerd bezig is, maar voor hem is het niet noodzakelijk. Immers: ze kan kopen wat ze wil. Maar zo denkt Cathrien er niet over. Een geweldige Amerikaanse galeriehouder sleept haar mee in zijn eigen drang naar succes en het leven om haar heen vervaagt. Ze leeft voor haar werk en voor haar succes.

Dan wordt Ferd ineens getroffen door een depressie. Hij kan het allemaal niet meer aan, maar snapt niet hoe dat komt. Steun van Cathrien hoeft hij niet te verwachten en ook dochter Roos heeft geen tijd voor hem. Zijn andere twee kinderen hebben het ook te druk met hun carrières en het aanstaande huwelijk hun zus Iris, dat net aangekondigd is.

Cathrien kiest voor zichzelf, Roos neemt ook een onverwachte beslissing, die haar loopbaan totaal in de weg staat. En Ferd, Ferd kiest zijn eigen uitweg. Een oplossing, die Cathrien wel goed van pas komt. Het leven gaat door, al is het voor de gezinsleden van Ferd een ander bestaan dan ze voorzien hadden. Tenminste, voor de kinderen. Cathrien weet zich razendsnel te herpakken en geniet verder, in hogere mate dan ze al deed. Het normale leven krijgt steeds minder vat op Cathrien, ze leeft meer en meer in de wereld van glitter en glamour en vindt het leven naast haar man saai en doodgewoon. Ook de zwangerschap van dochter Roos laat haar koud en vindt ze maar irritant.

Marjan van Marle schrijft op een vlotte manier deze familieroman, met wel heel veel toevoegingen in de regels. Ik zou het omschrijven als bloemrijke zinstoevoegingen! Ze maken het verhaal wel iets leuker, iets aardiger om te lezen. De roman leest dan ook heel prettig en gemakkelijk weg. Voelde ik eerst nog bewondering voor de opbloeiende carrière van Cathrien, Marjan weet het uiteindelijk zo te schrijven dat je daar toch anders over gaat denken. Gaat passie voor stabiliteit? Gaat geld voor gezelligheid?

Kirstin Rozema

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!