Een beangstigende thriller

Spit – Marcel Vaarmeijer – Novapres – 196 blz.

SpitEva Doorman heeft een goede baan en leeft op haar manier een prettig leven. Op een dag struikelt ze op haar werk over een losliggende kabel. Gevolg: een flinke spitaanval waardoor ze zich niet meer zonder pijn kan verroeren.
Ze wordt met de ambulance naar huis gebracht en moet er op rekenen dat ze hier wel even zoet mee is. Eva is alleenstaand en mensenschuw, dus wat nu. Eva heeft nooit veel contact gehad met de buren, ze is erg op zichzelf. Maar haar buurvrouwen zijn meteen bereid haar te helpen. In eerste instantie is Eva blij met deze hulp, ze heeft ook weinig keus, maar dan komt ze erachter dat de buurvrouwen wel heel veel voor haar doen, voordat Eva het in de gaten heeft, nemen de buurvrouwen haar leven over en wordt Eva buitengesloten van de wereld.

‘Stel je voor dat ze hier helemaal alleen zou moeten liggen.’

Spit is een beangstigende thriller, zeker als je leest hoe makkelijk iemands leven overgenomen kan worden. Het verhaal van Eva is eerst onvoorstelbaar, maar als je er langer over nadenkt en zoals verteld in deze thriller, kan dit iedereen dus overkomen. Gewoon eng, om te lezen hoe andere mensen jouw leven volledig kunnen bepalen en als je eenmaal in hun macht bent hoe moeilijk het is om hier tegen te vechten.

Het boek heeft korte hoofdstukken en heeft een gemakkelijk te lezen schrijfstijl. De gedachtegang van Eva is helder en duidelijk omschreven en als lezer voel je je zeer betrokken bij haar. Door de heftige gebeurtenissen wordt Eva door flashbacks teruggeworpen in het verleden, en blijkt dat ze nog het één en ander te verwerken heeft. Dit alles bij elkaar zorgt voor de nodige verandering in haar leven.

‘Maar waarom is er dan zo veel pijn en verdriet in de wereld? Waarom zien we van dat goede, dat we allemaal bezitten, zo weinig terug?’

Spit is de eerste thriller die Marcel Vaarmeijer publiceert. In 1994 en 1995 schreef hij een serie columns over zijn marinetijd voor het NRC Handelsblad. Deze columns werden in 1996 gebundeld in zijn eerste boek Oorlogsvloot in vredestijd. Later heeft hij drie romans, een detective en drie kinderboeken gepubliceerd.
De buurvrouwen in Spit zijn gebaseerd op echte personen. Marcel is vroeger opgevoed door zijn moeder en had ook hoofdzakelijk contact met vrouwen. Hierdoor kan hij zich goed inleven in een vrouw en dit is duidelijk merkbaar in Spit. Tevens zijn er veel overeenkomsten tussen Marcel en de hoofdpersonage Eva. Ook Marcel is in het dagelijks leven zeer op zichzelf en is met weinig tevreden. Hij heeft met Spit niet alleen een ijzersterke thriller geschreven, maar ook een verhaal waar veel mensen van kunnen leren.

“Leef je leven zoals jij dat wilt, en wacht daar niet te lang mee.”

Wendy Wenning

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!