Een beestachtig avontuur!

Mickey en de beestachtige spionnen – Anne Miller – Illustraties: Becka Moor – Vertaling: Kirsten Verhagen en Karin Pijl – Moon – 195 blz.

Mickey is dol op het ontrafelen van geheime codes. Ze maakt voor zichzelf regels voor het kraken van codes. Eén van die regels is: ‘Houd je ogen altijd goed open. Overal kunnen codes zijn!’ Hoe waar dit blijkt te zijn ontdekt ze al snel, wanneer ze op een dag in de bus een vreemd briefje ziet dat daar zomaar hangt, met een hele vreemde boodschap. Snel schrijft ze de cijfers en letters op in haar schrift en thuis weet ze de code al snel te kraken. Iemand zoekt hulp! Op het briefje staat ook een adres en Mickey besluit om een kijkje te gaan nemen in de straat. Een kijkje nemen kan geen kwaad, toch? Het huisnummer lijkt niet te bestaan maar al snel ziet Mickey een smalle steeg waar een schuur staat. Zou ze daar wel naar binnen gaan?

Haar nieuwsgierigheid wint het toch, en eenmaal binnen ziet ze niets, behalve een vissenkom. Dat is vreemd, zou ze wel op de juiste plaats zijn? Wanneer er ineens een geheime deur opent komt Mickey oog in oog te staan met een … giraf! En dat niet alleen, de giraf gilt van schrik en springt hoog in de lucht wanneer het Mickey ziet. Dan blijkt Mickey terecht gekomen te zijn in een genootschap van spionnen, dat geheel bestaat uit dieren. Zouden ze Mickey, die nog maar een kind is, toelaten in hun spionnenclub? Is dat wel een goed idee nadat hun vorige menselijke spion van de aardbodem verdwenen is? En is Mickey wel groot en slim genoeg om alle raadsels op te lossen en samen te werken met de dieren? Niet alle dieren zijn blij met Mickey’s komst, en sommige dieren willen zelfs liever van haar af. Bovendien moeten ze een zeer ingewikkelde diamantroof oplossen, is dat niet veel te gevaarlijk?

Dit boek heeft echt de perfecte combi. Het is spannend, gaat over dieren, je kan er puzzels oplossen, het staat vol met grappige illustraties en ook het verhaal zelf is grappig geschreven en nergens te eng, maar lekker spannend! Bovendien laat het een kind zien dat zowel slim als avontuurlijk is. En Mickey kan ook out-of-the-box denken, wat tussen de regels door best leerzaam kan zijn. Maar wat ik vooral heel knap vind, is dat het perfect geschreven lijkt te zijn voor kinderen die niet meer gewend zijn om lange stukken tekst te lezen, en tóch is het een heel goed verhaal en niet te kinderlijk.

Het boek bestaat uit heel korte hoofdstukken. Het verhaal is niet alleen heel vlot geschreven, maar verschillende gebeurtenissen volgen elkaar ook razendsnel op. Hierdoor wil je het liefst door het boek heen racen, maar ik denk dat het ook uitermate geschikt is voor kinderen met een korte aandachtboog. Je hoeft je echt geen moment te vervelen met dit boek, nergens wordt het saai of langdradig. Voor je het weet heb je het boek al uit! Bovendien zijn de letters vrij groot en op elke pagina zijn leuke illustraties te vinden. Soms klein, tussen de tekst door, en dan weer paginagroot. Al met al maakt het dit boek tot een heel geschikt leesavontuur voor kinderen van nu. 

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen