Een bijzondere treinreis

Bestemming onbekend – Paul Mosier – vertaling Lydie Meeder – Lemniscaat – 158 blz.

Paul Mosier, woonachtig in Phoenix, Arizona ( USA) schrijft zijn hele leven al verhalen. Hij gaf twee boeken uit in eigen beheer en maakt met Bestemming onbekend zijn jeugdboekendebuut. Hij is dol op treinreizen en die voorliefde komt in dit verhaal zeker naar voren.

Het verhaal gaat over Rider. Rider woont bij haar grootmoeder in Californië omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen en haar vader onbekend is. Als haar grootmoeder sterft, moet ze naar haar oudoom aan de andere kant van het land. Hij is het enige familielid waar ze terecht kan en gaat op reis naar Chicago. Ze vindt het heel spannend, want ze heeft de man nog nooit ontmoet en moet er alleen naar toe. Ze wordt op de trein gezet en heeft een dagenlange reis voor de boeg. Ze wordt in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij.

Rider heeft weinig bij zich, een rugzak, een oud dagboek, een leesboek en een doos. Op de eerste dag is haar boek al uit en haar zakgeld op. Tijdens de reis moet ze vindingrijk zijn om haar honger te stillen en ontmoet ze bijzondere reisgenoten. Hoewel ze zich niet wil binden zal ze sommige niet meer willen vergeten.

De mooie cover (naar een idee van Ryo Takemasa) geeft al duidelijk aan dat het om een treinreis gaat. Onder de genummerde hoofdstukken staat ook een stukje getekende rails en zowel voor als achter in het boek staat een seinpaal afgebeeld. Het is leuk hoe het thema zo is doorgevoerd in het verhaal. De achttien hoofdstukken zijn kort en het woordgebruik is prettig en niet al te moeilijk waardoor het goed aansluit bij de doelgroep.

We lezen het verhaal vanuit het perspectief van Rider, een meisje dat veel heeft meegemaakt in haar jeugd en nog een boel te verwerken heeft. Ze houdt zich groot en stoer en wil de mensen op afstand houden, maar gedurende het verhaal groeit ze naar bepaalde mensen toe. Ze geniet van het gezelschap en laat steeds meer van zichzelf aan de anderen zien. Ze durft zich open te stellen en anderen te vertrouwen en haar emoties te tonen.

Het is mooi door de schrijver verwoord en je ziet Rider groeien in het verhaal. Hoe een eenzaam meisje vriendschappen sluit met de meest uiteenlopende types, voor het eerst echt verliefd wordt en hoe deze reis in meerdere opzichten een nieuw begin voor haar is. Deze elementen vormen de basis voor een mooi jeugdboek. Hoewel de thematiek soms wat zwaar zou kunnen zijn, wordt het door de schrijver luchtig op papier gezet, waardoor Bestemming onbekend een prettig leesbaar boek is geworden.

Conny Schelvis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!