“Een boek is emotie”
Het gaat niet goed met de ‘good old’ boekhandels. In 2012 is het aantal boekhandels met bijna 3% gedaald. Vooral de grotere boekwinkels moeten het ontgelden; Selexyz en De Slegte moesten in 2013 al noodgedwongen fuseren, werden Polare en die keten is nu weer in de problemen. Ook is het steeds duidelijker dat het marktaandeel van internetwinkels als Bol.com. groeiende is. Toch lijkt het einde van de boeketalages en rinkelende oude kassa’s nog niet daar. In een driedelige serie belicht Boekenbijlage.nl de problemen en kansen voor de boekhandel. Vandaag een interview met Alinda Bol van christelijke boekhandel Het Baken.
Alinda Bol is eigenaresse van boekhandel Het Baken in Spakenburg. Ze is geboren en getogen in Spakenburg en houdt van haar dorp. Ze is getrouwd met Hugo Bol (47) en heeft twee dochters, Anna (13) en Jade (6). Ze begon ooit aan de avondopleiding receptioniste bij Schoevers en stroomde al snel door naar RTL. Daar begon ze haar carrière als receptioniste en werkte later op de afdeling communicatie. In 2000 bereikte haar het bericht dat het kleine boekenwinkeltje in het dorp ermee ging stoppen. Ze besloot dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging en zo ontstond de christelijke boekhandel Het Baken.
Christelijke boekhandel Het Baken is een begrip in Spakenburg, maar als het aan eigenaresse Alinda Bol (43) ligt blijft die bekendheid niet beperkt tot het dorp. Haar doel is om van de winkel een gezellige ontmoetingsplek te maken, waar iedereen zich thuis voelt.
Waarom een christelijke boekhandel?
Voordat ik de winkel overnam, stond hij bekend als een stoffig, klein winkeltje. Ik hoorde dat het te koop werd aangeboden en besloot vrijwel meteen dat ik het wilde hebben. Dat het een christelijke boekhandel is geworden, is geen toeval. Ik ben gelovig opgevoed en dat heb ik vastgehouden. Het was bij ons thuis niet heel traditioneel hoor, maar het geloof werd wel gestimuleerd. Het heeft me ontzettend geholpen na het overlijden van mijn eerste man.
Karakter
Officieel is Het Baken een christelijke boeken- en cadeaushop. Met de verkoop van huiselijke dingen zoals wanddecoraties, schilderijtjes en kaarsen, willen we de winkel gezellig maken, laagdrempelig. We willen dat iedereen zich thuis voelt, ongeacht of je gelovig bent of niet.
Natuurlijk hebben ook wij de gevolgen van de crisis gemerkt. We hebben een paar jaar heel hard moeten werken voor minder, maar we hebben ons staande gehouden. We proberen gewoon te zijn wie we zijn, daar trek je toch de meeste klanten mee. Daarom blijven we dicht bij ons genre en hanteren we een persoonlijke benadering. We leren onze klanten kennen en als we iets nieuws inkopen, dan weten we precies of het iets voor ze is. Die kennis zorgt voor een vaste, betrouwbare klantenbasis. Daar moet je het van hebben.
Het Baken onderscheidt zich – denk ik – van andere boekhandels doordat we een christelijk genre hebben, maar ons er niet toe beperken. Dat klinkt misschien dubbel, maar je moet het zo zien: we verkopen boeken waarin het geloof centraal staat, maar ook algemene boeken. De grens wordt bepaald door hoe verantwoord een boek is. Een boek als Vijftig tinten grijs zullen wij niet verkopen en datzelfde geldt voor boeken waarin veel wordt gevloekt. Als we dat wel zouden doen, dan zouden we onze geloofwaardigheid als christelijke boekhandel verliezen. Het is belangrijk dat we blijven vernieuwen zonder onze identiteit kwijt te raken.
Doelgroep
Ik denk dat het lastiger is om winstgevend te zijn als boekhandel met een specifiek genre, omdat het soms beperkend kan zijn. Zo is de keuze op het gebied van inkoop kleiner. Aan de andere kant trek je natuurlijk een specifiek publiek dat groter wordt omdat er andere christelijke winkels verdwijnen. We proberen wel uit te breiden, maar Spakenburg heeft nog twee boekhandels. Dan is de vraag in hoeverre je wil en kan groeien.
Onlangs heb ik Alindabol.com opgericht, meer als een PR stunt. Of ik echt nog iets met deze site ga doen weet ik nog niet. Het is effectief geweest als reclamemiddel, maar de winkel blijft prioriteit. Je hoort de laatste tijd veel over de digitalisering van boeken, maar tegen een echt boek kan niets op. De voorspelling dat we over vijf jaar alleen nog maar digitale boeken lezen, vind ik daarom ook onzin. Een boek prikkelt je zintuigen en het is toch heerlijk om er in te kunnen verdrinken? Om toch dat ouderwetse gevoel weer even te krijgen.
Het nadeel van een winkel in Spakenburg is dat iedereen elkaar kent en dat kan je maken of breken. Daar moet je dan rekening mee houden, want je kunt zomaar op een verjaardag negatief worden besproken. Ik zorg er dus voor dat mensen makkelijk kunnen ruilen en dat soort dingen, dan loop je minder snel het risico om negatieve publiciteit te krijgen. Overigens komen er steeds meer klanten van buitenaf, dus we worden al wel bekender over de grens van het dorp.
Vooruitzicht
Aan de toekomst denk ik eigenlijk vrij weinig. Ik ben gevormd door het overlijden van mijn vorige man: ik leef met de dag en kijk niet te ver vooruit. Maar ik ben en blijf een ondernemer, dus ik wil constant vernieuwen. Ik zoek verfrissende trends op en ga er dan helemaal voor. Zo is op dit moment het Kleurboek voor Volwassenen erg in trek. Dan bestel ik er meteen 25 per week, omdat ik voel dat het gaat aanslaan. Ik zit er nooit ver naast, dat komt door de jarenlange ervaring.
In het voorjaar komt er een boekje uit dat ik zelf heb geschreven. Het heet Woorden van troost en gaat over rouwverwerking. Ik vind het ontzettend leuk, maar ook spannend. Het is eigenlijk vanuit het niets gekomen. Ik had vorig jaar in de zomer een gesprek met Beppie de Rooy, uitgever bij Boekencentrum Uitgevers. Ze wilde weten wat ik nou nog echt miste in boekwinkels. Toen gaf ik aan dat goede boekjes over rouwverwerking moeilijk zijn te vinden en eigenlijk kwam ze meteen op het idee om mij er een te laten schrijven. Het wordt een boekje met mijn persoonlijke verhaal en spreuken, zowel gelovig als niet-gelovig. Zelf blijf ik toch bij het geloof, ik vind er steun in.
Door Anniek Kuyper
Boekhandel “Het Baken” is een geweldige winkel, met flinke aantrekkingskracht.
Alinda Bol, de eigenaresse, is daar lijkt mij voor 100% op haar plaats. Zij wordt geassisteerd door een aantal leuke dames, die met elkaar een hecht team vormen.
Mijn opinie is, dat dit een winkel met léf is. Ze durven te investeren in nieuwe romans (en wie durft dat tegenwoordig nog?), maar eerlijk is eerlijk, een stapel goed zichtbare boeken trekt méér de aandacht dan één boek in een verborgen hoekje!
Verder is het ook een reuze gezellige winkel, met aantrekkelijke cadeauartikelen en kleine
“hebbedingen”. De sfeer ademt gezelligheid en een gevoel van “thuis komen”. Je ervaart daar de liefde voor het werk.
Van harte aanbevolen om eens een kijkje te gaan nemen in “Het Baken”.