Een boek vol (elektrische) spanning

Michael Vey: gevangene van cel 25 – Richard Paul Evans Vertaling: Astrid Staartjes – Kluitman – 382 blz.

michael veyRichard Paul Evans (1962) is een Amerikaanse auteur die naast jeugdboeken ook romans schrijft. Achttien van zijn titels zijn terechtgekomen op de New York Times bestsellerlijst en hij heeft verschillende prijzen mogen ontvangen. Zijn boeken zijn in meer dan vijfentwintig landen verschenen en verschillende titels zijn verfilmd. In Amerika is inmiddels het vierde deel in de Michael Vey-serie verschenen. Gevangene van cel 25 is het eerste deel waarin we kennis maken met Michael, zijn krachten en zijn vrienden.

Inhoud:
De veertienjarige Michael is een niet zo heel opvallende jongen: Hij houdt van wafels en games en niet van huiswerk. Maar wat niemand weet, is dat Michael in werkelijkheid allesbehalve gewoon is, hij heeft speciale, elektrische krachten. Dan komen Michael, zijn beste vriend Ostin en de knappe cheerleader Taylor er door een toevallige ontdekking achter dat er meer kinderen zijn met elektrische krachten – en dat er iemand of iets naar hen op jacht is. Als Michaels moeder ontvoerd wordt, zal Michael moeten vertrouwen op zijn verstand, zijn krachten en zijn vrienden om de strijd aan te gaan met de nog onbekende tegenstander.

Het verhaal bestaat uit vier delen en achtenveertig hoofdstukken die erg verschillen qua lengte, sommige nog niet eens twee pagina’s, en allen voorzien van een titel. De titels passen goed bij de hoofdstukken, maar ik vraag me af of minder hoofdstukken niet wat prettiger zou lezen.

In het eerste deel maak je kennis met Michael en zijn vrienden en de krachten die Michael heeft en die steeds sterker worden. Ik zal niet uitweiden over de andere drie delen, omdat dat misschien teveel weggeeft van het verhaal, maar het onderverdelen is logisch gedaan, alhoewel het voor het verhaal ook achterwege gelaten had kunnen worden.
Het verhaal heeft een wisselend perspectief, een gedeelte is er een verteller met hij/zij perspectief en een gedeelte wordt verteld vanuit Michael. Dit leest erg prettig en hierdoor leer je Michael ook beter kennen, zijn onzekerheden en emoties komen goed tot zijn recht. Het hele verhaal leest lekker, mede door de spanningsopbouw en lay-out; duidelijke letters, korte zinnen.

Het knappe van dit verhaal is dat het niet alleen een fantasyverhaal is over superhelden met bijzondere krachten, maar dat het juist over een gewone jongen gaat, die naar school gaat, daar te maken heeft met de dagelijkse dingen en problemen (vrienden, pesten, verliefd zijn, onzekerheid) van iemand van die leeftijd.

Met Gevangene van cel 25 is een goede start gemaakt van een nieuwe serie voor de jeugd. Goede spanningsopbouw, actie, avontuur en mysterie, met een cliffhanger aan het einde waardoor je toch wel heel graag deel twee wilt gaan lezen.

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar): Ik heb nog nooit eerder zo’n verhaal gelezen. Wel over kinderen met speciale krachten maar niet over elektriciteit en de andere krachten van Michael en de andere kinderen. Dat vond ik heel goed verzonnen. Het boek heeft veel avontuur, is spannend en lekker dik. Jammer dat het is afgelopen als ze net zeggen dat het is begonnen. Dan kan je niet eens verder lezen. Dus het einde had wel iets anders gemogen van mij, nu moet je wachten op een nieuw deel.

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen