Een boekje vol warmte

Aap noot lief – Chariva – illustraties: Marianne Lock – Uitgeverij Moon – 144 blz.

Subtitel: (Jezelf) liefhebben kun je leren. Het boek begint voorin met een lief versje: ‘Houden van dat kun je leren, misschien zie je daar wat in. Je moet het zelf maar eens proberen, lees Aap Noot Lief dan zin voor zin’. Het boekje staat vol inspirerende en bemoedigende versjes en wijsheden. Chariva gelooft dat houden van jezelf en anderen makkelijker is dan we denken. Op zich is dat zo, maar soms zitten we zo vastgeroest in onze patronen die we al van kleins af aan steeds herhalen, dat het even kan duren voor je die patronen hebt losgeweekt en vervangen voor iets anders.

Lieve teksten kunnen daarbij zeker behulpzaam zijn en jezelf een mooi boekje cadeau geven met inspirerende teksten is altijd leuk.
Het boekje bestaat uit twee delen, liefde voor jezelf en liefde voor de ander. Liefde, die je misschien makkelijker kan vinden wanneer je je weet te openen voor je eigen gevoelens. Steeds worden langere stukjes tekst afgewisseld met versjes en illustraties. Je hoeft daardoor nooit langere lappen tekst te lezen, het blijft allemaal luchtig. Wat niet wil zeggen dat de teksten daardoor niet diepgaand zijn. Chariva laat zien dat minder soms inderdaad meer is. Je kan in enkele zinnen een heleboel wijsheid vertellen.

Het is een boek dat zich leent om steeds in kleine stukjes te lezen. Elke dag een beetje. Sommige versjes en wijsheden vragen om bezinning. Je zou er een poosje over na kunnen denken en het op je in kunnen laten werken. Of je leest het boek in één keer en leest het na een tijdje nog eens. Telkens ontdek je wel weer iets nieuws of is er weer een andere quote die je aanspreekt.

Chariva beschrijft hoe wij in onze westerse maatschappij leren om vooral vanuit ons hoofd te leven. We benaderen veel dingen rationeel, waardoor we het contact met ons hart verliezen. De laatste jaren vinden we echter steeds meer initiatieven om weer opnieuw contact met ons gevoel te leren maken. Gelukkig hoeft dat niet moeilijk te zijn, al kan het in het begin wel wat vreemd voelen. Ons gevoel is namelijk heel dichtbij, het zit gewoon in ons en iedereen kan het dus vinden. Dit boekje roept ons op om ons hart te openen. Laat je raken door de liefdevolle woorden. Dompel je onder in de versjes en laat ze op je inwerken. Een boekje vol warmte, zo voelt het voor mij.

Het boekje is duidelijk met zorg samengesteld. Het heeft een warme, donkerbruine cover, die een beetje zacht aanvoelt. De bladzijdes zijn crèmewit wat mooi past bij dat warme bruin. Het hele boekje is voorzien van eenvoudige, lieflijke illustraties, die uitstekend passen bij de lichte en liefdevolle teksten. Ik vind het een prachtig boekje, dat ik graag nog lange tijd dichtbij me wil houden, om af en toe weer even in te lezen en van te genieten.

Corine Gorter

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!