Een boekje vol warmte

Aap noot lief – Chariva – Illustraties: Marianne Lock – Uitgeverij Moon – 144 blz.

Subtitel: (Jezelf) liefhebben kun je leren. Het boek begint voorin met een lief versje: ‘Houden van dat kun je leren, misschien zie je daar wat in. Je moet het zelf maar eens proberen, lees Aap Noot Lief dan zin voor zin’. Het boekje staat vol inspirerende en bemoedigende versjes en wijsheden. Chariva gelooft dat houden van jezelf en anderen makkelijker is dan we denken. Op zich is dat zo, maar soms zitten we zo vastgeroest in onze patronen die we al van kleins af aan steeds herhalen, dat het even kan duren voor je die patronen hebt losgeweekt en vervangen voor iets anders.

Lieve teksten kunnen daarbij zeker behulpzaam zijn en jezelf een mooi boekje cadeau geven met inspirerende teksten is altijd leuk.
Het boekje bestaat uit twee delen, liefde voor jezelf en liefde voor de ander. Liefde, die je misschien makkelijker kan vinden wanneer je je weet te openen voor je eigen gevoelens. Steeds worden langere stukjes tekst afgewisseld met versjes en illustraties. Je hoeft daardoor nooit langere lappen tekst te lezen, het blijft allemaal luchtig. Wat niet wil zeggen dat de teksten daardoor niet diepgaand zijn. Chariva laat zien dat minder soms inderdaad meer is. Je kan in enkele zinnen een heleboel wijsheid vertellen.

Het is een boek dat zich leent om steeds in kleine stukjes te lezen. Elke dag een beetje. Sommige versjes en wijsheden vragen om bezinning. Je zou er een poosje over na kunnen denken en het op je in kunnen laten werken. Of je leest het boek in één keer en leest het na een tijdje nog eens. Telkens ontdek je wel weer iets nieuws of is er weer een andere quote die je aanspreekt.

Chariva beschrijft hoe wij in onze westerse maatschappij leren om vooral vanuit ons hoofd te leven. We benaderen veel dingen rationeel, waardoor we het contact met ons hart verliezen. De laatste jaren vinden we echter steeds meer initiatieven om weer opnieuw contact met ons gevoel te leren maken. Gelukkig hoeft dat niet moeilijk te zijn, al kan het in het begin wel wat vreemd voelen. Ons gevoel is namelijk heel dichtbij, het zit gewoon in ons en iedereen kan het dus vinden. Dit boekje roept ons op om ons hart te openen. Laat je raken door de liefdevolle woorden. Dompel je onder in de versjes en laat ze op je inwerken. Een boekje vol warmte, zo voelt het voor mij.

Het boekje is duidelijk met zorg samengesteld. Het heeft een warme, donkerbruine cover, die een beetje zacht aanvoelt. De bladzijdes zijn crèmewit wat mooi past bij dat warme bruin. Het hele boekje is voorzien van eenvoudige, lieflijke illustraties, die uitstekend passen bij de lichte en liefdevolle teksten. Ik vind het een prachtig boekje, dat ik graag nog lange tijd dichtbij me wil houden, om af en toe weer even in te lezen en van te genieten.

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!