Een bundel die je niet in één keer uit moet lezen

Zo mooi anders – Diverse auteurs en illustratoren – Lemniscaat – 48 blz.

Zo mooi andersDat kan natuurlijk prima, in één keer uitlezen. In een kwartiertje kun je er doorheen zijn. Maar dat is écht zonde! Iedere pagina is een kunstwerk van poëzie en beeld en het meer dan waard om langer bij stil te staan. Eén gedicht en dan het boek weer dichtslaan voor de rest van de dag, dat is mijn advies.

Zo mooi anders is een gedichtenprentenboek. Een bundel vol gedichten van hedendaagse, maar ook reeds overleden auteurs. De illustratoren van Lemniscaat hebben hun favoriete gedicht geïllustreerd. En zo komt het dat je bladert door een bundel vol kunst. Geen pagina lijkt op een andere.

Het is heel toegankelijke kunst. Geen beelden of woorden waarvoor je verstand moet hebben van schilderkunst of literatuur. Je kunt een prent mooi vinden of niet, maar het is niet te ontkennen dat woord en beeld naadloos op elkaar aansluit.

Het is hierdoor een ideaal boek kinderen om smaak te ontwikkelen en te leren ontdekken wat ze mooi vinden. Waar een kind de ene pagina saai van kleur of veel te druk vindt, valt de volgende misschien wel enorm in de smaak. Blader het dan ook lekker samen door en bespreek de prenten. Vergeet natuurlijk de gedichten niet!

De uitgave is perfect om cadeau te geven. Net iets groter dan het gemiddelde prentenboek met een dromerige omslagillustratie van Sandra Klaassen. Een geschenk voor kinderen, maar geef het ook rustig aan een volwassene weg.

Nelly Hofman

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!