Een bundel die je niet in één keer uit moet lezen

Zo mooi anders – Diverse auteurs en illustratoren – Lemniscaat – 48 blz.

Zo mooi andersDat kan natuurlijk prima, in één keer uitlezen. In een kwartiertje kun je er doorheen zijn. Maar dat is écht zonde! Iedere pagina is een kunstwerk van poëzie en beeld en het meer dan waard om langer bij stil te staan. Eén gedicht en dan het boek weer dichtslaan voor de rest van de dag, dat is mijn advies.

Zo mooi anders is een gedichtenprentenboek. Een bundel vol gedichten van hedendaagse, maar ook reeds overleden auteurs. De illustratoren van Lemniscaat hebben hun favoriete gedicht geïllustreerd. En zo komt het dat je bladert door een bundel vol kunst. Geen pagina lijkt op een andere.

Het is heel toegankelijke kunst. Geen beelden of woorden waarvoor je verstand moet hebben van schilderkunst of literatuur. Je kunt een prent mooi vinden of niet, maar het is niet te ontkennen dat woord en beeld naadloos op elkaar aansluit.

Het is hierdoor een ideaal boek kinderen om smaak te ontwikkelen en te leren ontdekken wat ze mooi vinden. Waar een kind de ene pagina saai van kleur of veel te druk vindt, valt de volgende misschien wel enorm in de smaak. Blader het dan ook lekker samen door en bespreek de prenten. Vergeet natuurlijk de gedichten niet!

De uitgave is perfect om cadeau te geven. Net iets groter dan het gemiddelde prentenboek met een dromerige omslagillustratie van Sandra Klaassen. Een geschenk voor kinderen, maar geef het ook rustig aan een volwassene weg.

Nelly Hofman

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!