Een droomverhaal

Halsoverkop – Aline van Wijnen – Z&K – 207 blz.

halsoverkopAline van Wijnen won de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en het tijdschrift Vriendin glansrijk. De jury prees haar om de boeiende verhaallijn, humor en de levensechte personages. Naast het schrijven werkt Aline als administratief medewerker bij een bedrijf in luxeartikelen en in haar vrije tijd borrelt ze net als hoofdpersoon Nicole graag met vrienden of kruipt ze met een goed boek op de bank.

Nicole van Klaveren vindt zelf dat ze gefaald heeft in het leven. Ze heeft haar opleiding niet afgemaakt, ze heeft geen relatie en ze heeft ook niet bepaald carrière gemaakt. Haar avonden brengt ze door op de bank met een boek. Boeken en lezen zijn onlosmakelijk verbonden aan Nicole. Gelukkig heeft ze wel twee goede vriendinnen, Lora en Krista, waar ze regelmatig een gezellig samenzijn mee heeft.

Helemaal ontevreden is ze ook weer niet, maar een man in haar leven, die echt bij haar past, zou toch wel leuk zijn. Maar dan komt er een verandering in haar leven als ze tijdens een lunchpauze een man ontmoet. Hij zit op haar vaste plekje en hij heeft een boek bij zich. Een goed boek. Ze weet verder helemaal niets van hem, maar Nicole wordt halsoverkop verliefd op hem. Iedere echte boekverslaafde kent dat gevoel wel. Die boeken moet je gewoon vastpakken, ruiken en meenemen om te lezen om daarna met veel liefde in de boekenkast te bewaren.

“Het probleem is alleen dat ik verslaafd ben aan de geur van een nieuw boek. Aan het moment dat ik het voor het eerst opensla. En het belangrijkste: als ik verliefd word op een boek, wil ik het nooit meer kwijt.”

Zo is ook met Nicole, de hoofdpersoon in Halsoverkop. Boeken zijn haar grootste liefde en voor haar kan de avond niet meer stuk als ze een goed boek in handen heeft. In de proloog gaan we even zes jaar terug in de tijd. Nicole woont drie maanden samen met Bas. Maar Bas vindt de televisie erg belangrijk en een ongestoord avondje lezen is er voor Nicole niet meer bij. Haar liefde voor lezen begrijpt Bas niet en het blijkt sowieso dat ze totaal niet bij elkaar passen, dus Nicole maakt het uit.

“Dan maar alleen op de bank met een boek. Liever dat dan samen met iemand die me niet begrijpt.”

Zes jaar later is Nicole nog steeds alleen. En dan ontmoet ze “Boekenman”, zoals ze hem zelf noemt en ze wordt verliefd. Middels een vlotte schrijfstijl word je dit verhaal ingetrokken. Voor een fervente lezer als zoals ik is er al gelijk een match met Nicole, vanwege haar grote liefde voor boeken. In Halsoverkop weet Aline de karakteristieke eigenschappen van een echte boekliefhebber uitstekend te verwoorden en het voelt alsof er eindelijk iemand is die je begrijpt. Herkenbare situaties zoals bijvoorbeeld liever een avond op de bank met een goed boek dan een avond te gaan stappen. Vele bekende auteurs passeren de revue in deze roman en de boeken die Nicole leest zullen de meeste van ons zeker herkennen.

“Ik kijk om me heen en weet even niet waar ik de nieuwe boeken moet laten. Met een stapel op schoot ga ik op de stoel bij het computertafeltje zitten. Voor ik het weet, ben ik zestig en grijs en heb ik alleen Paulo, Dave en Dan om tegenaan te praten. Antwoord geven doen ze helaas niet.”

De verliefdheid die Nicole in Halsoverkop overkomt lijkt op het eerste gezicht een hopeloze verliefdheid te zijn. De onzekerheid, angst en het verdriet die bij een hopeloze verliefdheid kunnen horen, heeft de auteur zeer tastbaar omschreven. Maar ook de vreugde en het alomvattende gevoel van een verliefdheid. Ze laat je meeleven met Nicole en samen met haar hopen op een voorspoedige ontwikkeling. Als je thuis een partner hebt die niet leest, zal dit boek als een droom zijn. Een perfecte relatie bestaat niet, maar voor Nicole is de kans op de bijna perfecte relatie misschien aanwezig. Halsoverkop is een verhaal over de echte liefde en over een grote passie voor boeken. Romantisch met een vleugje humor, een droomverhaal om te lezen.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!