Een eigen B&B in Italië

Dag Nederland!Ciao Italia! – Heleen Sloots – Grenzenloos – 360 blz.

dag nederlandIn 2003 leerde Heleen Sloots (toen 49) haar nieuwe partner Ed(toen 48) kennen. Samen woonden ze enkele jaren in Zeeland, waar Heleen werkte als ergotherapeut. Jarenlang fantaseerden ze om een B&B te beginnen in het zonnige Italië, liefst met een eigen olijfgaard. Na een lange zoektocht vonden ze een pand dat weliswaar behoorlijk wat achterstallig onderhoud vertoonde, maar wel voldeed aan het idee dat ze voor ogen hadden. Hun beider droom ging zo in vervulling en ze emigreerden naar Italië, op de voet gevolgd door de camera’s van “Ik Vertrek”. Dit verhaal is het verslag over de periode van het hebben van een droom en de uitvoering ervan.

Tijdens het kijken naar het tv programma “Terug naar Toscane” ontstond voorzichtig de droom om samen een B&B op te beginnen in Italië. Gek genoeg waren ze hier nog niet eens zo vaak geweest, maar het idee liet ze niet los. De vakantie in 2005 werd een rondreis door Italië van provincie naar provincie en de huizenjacht ging van start. Dit ging niet zonder slag of stoot en ze komen in allerlei situaties terecht. Het zou dan ook nog even duren tot het juiste huis gevonden werd en ze verdere stappen konden gaan ondernemen. Ze stonden zelfs bijna op het punt hun droom te laten varen en ook het programma “Ik Vertrek” werd afgezegd. Dan komt er een omslag die letterlijk de boel weer op zijn kop zet en misschien kan hun droom toch nog uitkomen.

Allereerst respect voor mensen die hun droom proberen waar te maken! Bij het zien van het programma “Ik Vertrek” zullen veel mensen wel eens de kriebels krijgen dat ze dat ook wel zouden willen en ondertussen toch stiekem beetje hopen op tegenslag zodat het verhaal wat spannender is om te kijken. Dat er voor zo’n programma al jarenlange voorbereidingen zitten met ook al de nodige tegenslagen, daar sta je niet al te veel bij stil. Niet alleen het grote klussen maar ook geharrewar met instanties en problemen met de taal komen ook om de hoek kijken.

Dag Nederland! Ciao Italia! is een heerlijk leesbaar verslag, ondanks alle rompslomp waar ze tegen aan lopen, blijft het een luchtig verhaal. Heleen schrijft met vlotte pen, duidelijke zinnen, alsof ze naast je zit en het verhaal aan je vertelt. Het boek is geschreven in dagboekvorm. Na een korte voorstelling van Heleen en Ed is het verhaal onderverdeeld in 11 hoofdstukken. De hoofdstukken bevatten weer dagboekfragmenten. Elk hoofdstuk beslaat een nieuwe fase in het leven en de poging tot het tot stand komen van hun B&B. Door het boek heen zitten enkele foto’s die goed bij de tekst passen, naar mijn idee hadden het er wel wat meer mogen zijn.

Je leeft mee met de tegenslagen, lacht mee met grappige situaties die ze tegenkomen. Het is zeker voor mensen die ook overwegen zo’n stap te zetten een must om te lezen en misschien wel een eyeopener, omdat er zoveel meer bij komt kijken dan “een huisje kopen in het buitenland”. Het is fijn te lezen dat hun droom is uitgekomen en na het lezen van dit verslag weet ik het zeker : ik blijf lekker thuis!

Conny Schelvis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!