Een geloofwaardige occulte politieroman

De Detta Dossiers – Verdwaald – Winchester McFly – Luitingh-Sijfhoff – 199 blz.

Het tweede deel van De Detta Dossiers, Verdwaald, speelt zich nagenoeg geheel in Limburg af. In Zuid-Limburg, Schin op Zand om preciezer te zijn. Echter het lieflijke landschap, zo mooi bezongen in het volkslied ‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout…’, is in deze thriller vervangen door een locatie waar een moord is gepleegd en horrorachtige gebeurtenissen plaatsvinden. Ook de plaatsnaam kent een vervanging: ‘op Geul’ is nu ‘op Zand’. De beschrijving van de locatie laat daar geen twijfel over bestaan – gedaan om toeristen niet af te schrikken? Wel is er een toevoeging gedaan: de grotten, die daar in werkelijkheid niet zijn.

Vanzelfsprekend vormen ook in deze thriller David Detta en Tess(el) de Winter het duo speurders. Davids dochter Ella ligt al tien jaar in coma in het ziekenhuis. Hij is nog steeds in een andere, bovennatuurlijke wereld, op zoek naar haar. De lezer volgt dit emotionele proces waarbij Davids gedachten cursief worden weergegeven. – Datzelfde gebeurt ook bij andere personages. – Samen met Frank onderneemt hij een hachelijk avontuur. Tess, dochter van de chef van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, is de intelligente en nuchtere helft van het duo. Ook nu zoekt zij de oplossing in reële personen en situaties. De speurders worden opnieuw bijgestaan door het bizarre duo lijkschouwers Puk en Wander Polak.

Rechercheur Frank Driessen en Niels Huppert, zijn assistent bij de plaatselijke hermandad, zijn ingelicht over een vondst. Aangekomen op de plaats des onheils, treffen zij een lijk zonder hoofd aan, ‘geplakt’ tegen de wand in een mergelgrot. Frank schrikt. Herinneringen aan veertig jaar geleden “toen de lichamen [van vermisten] een voor een werden teruggevonden” komen als een nachtmerrie boven drijven. Volgens wilde geruchten was er een monster bij betrokken. Nu zegt Frank: “Hij is terug.” Later komt de lezer meer over Franks ervaringen te weten.

Ook andere dorpsbewoners treden voor het voetlicht. Natuurlijk de burgemeester, Annemarie Pleisterman die van elders is, maar haar draai in het dorp heeft gevonden. Pastoor Arno Seelen is de hoeder van zijn trouwe Schinner schaapjes. Saar Borms is wat haar volharding en nieuwsgierigheid betreft uit het typisch journalistieke hout gesneden. Tijdens de aanwezigheid van de speurders vindt het ‘monsterfeest’ plaats (hoe toepasselijk en tegelijkertijd hoe wrang), georganiseerd door Frits Vlinders, eigenaar van een onduidelijk klus- en bouwbedrijf. Welke rollen spelen zij in het drama.

Het belangrijkste mag niet vergeten worden: de mergelgrotten. Ze zijn officieel allang gesloten en er bestaat op verscheidene plaatsen instortingsgevaar. Frank Driessen heeft er nog gewerkt voor de sluiting en kent de gangen, heeft er zelfs een plattegrond van. De aantrekkingskracht, ondanks het gevaar, van de grotten is groot. Goed voorbeeld zijn de vriendinnen Anouk en Iris die zich laten rondleiden door de drugsverslaafde Bennie Bockting. Overleven zij het avontuur?

“Bovennatuurlijke misdrijven in de lage landen” luidt de ondertitel van de serie. De auteur heeft inderdaad het gebruikelijke politiewerk vermengd met zaken uit “een andere wereld”.

Een wereld waar David Detta heilig in geloofd, maar wat Tess de Winter haar schouders doet ophalen. Toch zijn de twee aan elkaar verknocht, maar hebben geen relatie, waar Niels over mee kan praten. De combinatie maakt deze thriller tot een ‘pageturner’. De lezer moet zich telkens afvragen of iets bovennatuurlijk of realistisch is. Het onderscheid wordt door McFly slechts gescheiden door een uiterst dunne lijn.

De stijl is filmisch, wat niet vreemd is voor scenarioschrijvers. Het meervoud is misschien niet terecht: naar verluidt wordt elk deel door een afzonderlijk lid van het collectief geschreven. Voor lezers die bekend zijn met The Descent, een Britse horrorfilm uit 2005, zullen er misschien af en toe lampjes gaan branden. Nu Netflix zo duidelijk geïnteresseerd is in Nederlandse producties, zou deze serie best eens een aanknopingspunt kunnen zijn.

Het boek eindigt, zoals ook deel 1, met een cliffhanger. Davids vrouw Mirjam kan de toestand van Ella niet langer aanzien en vertelt hem dat ze haar wil laten inslapen. Davids reactie is overduidelijk: “Niet nu ik eindelijk weet wat me te doen staat.” Zal het derde deel uitsluitsel geven?

Kees de Kievid

Deel 1 werd hier al eerder besproken

Boek bestellen!

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!