Een geweldige YA-roman!

Een lied dat alleen ik kan horen – Barry Jonsberg – vertaling Annelies Jorna – Lemniscaat – 265 blz.

Het lijkt gewoon een fijne jeugdroman over een tienerverliefdheid, maar niets is minder waar. Bob Fitzgerald is smoorverliefd op Destry, het nieuwe meisje in de klas. Zijn beste en enige vriend Andrew is het sportieve type en makkelijk in omgang met meiden. Maar Bob heeft last van paniekaanvallen en durft Destry niet eens aan te spreken. Er moet dus iets verzonnen worden om haar aandacht te trekken.

Op een gegeven moment ontvangt Bob anonieme berichtjes met opdrachten die hem uitdagen tot dingen waarvan hij denkt ze nooit te durven. Aangezien zijn sociale leven vrij klein is, zijn er slechts enkele verdachten. Maar van geen van hen kan hij zich voorstellen dat ze hem tot dergelijke uitdagingen ‘dwingen’. Hij gaat er echter wél mee aan de slag en ontdekt dat hij meer durft dan hij ooit had kunnen dromen. Het gewenste resultaat, namelijk aandacht van Destry, blijkt ook gehaald te worden.

De boodschap die de opdrachtgever aan Bob (en de lezer) mee wil geven is ‘durf te zijn wie je bent’. Een duwtje in de rug voor Bob die paniekaanvallen heeft en een wijze les voor iedere lezer. De roman draait dan ook om het hebben van een eigen identiteit en jezelf kunnen zijn.

Auteur Barry Jonsberg schrijft met veel humor en geeft Bob een dosis zelfspot. Ook als de gesprekken tussen Bob en opa Pop serieuzer worden, namelijk over het oorlogsverleden van opa Pop, blijft de humor. Al wordt dit nu wel vermengd met ontroering. De Vietnamveteraan spreekt voor het eerst echt over wat hij daar meegemaakt heeft.

En dan komt de ontknoping… Wat knap gedaan. Het hele verhaal van Bob komt in één klap in een ander daglicht te staan. Eigenlijk moet je het boek nog eens lezen, zodat alles goed op zijn plek kan vallen. Ik had het slot niet zien aankomen. Ineens is het niet zomaar een lekkere liefdesroman meer. De uiteindelijke thematiek maakt het boek om over na te denken en na te praten.

Ik zeg het niet snel, maar dit boek moet je lezen!

Nelly Hofman

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!