Een “gewoon” leven erg mooi opgeschreven

Zoon – Karl Ove Knausgard – Vertaling: Paula Stevens – De Geus – 396 blz.

Zoon Zoon is het derde deel in de reeks Mijn Strijd van Karl Ove Knausgard. Zoon vertelt het verhaal van zijn jeugdjaren tussen zijn zesde en twaalfde jaar. Qua chronologie dus eerder dan deel een en twee Vader en Liefde.
Knausgard heeft een aanstekelijke vertelwijze. Het verhaal wordt vrij uitgebreid verteld, maar blijft wel altijd boeien. Het boek wordt gelukkig nergens langdradig en dat zorgt er ook voor dat je niet wilt stoppen. De schrijfwijze is meeslepend en trekt je in het verhaal.

Karl Ove’s jeugd is aan de ene kant heel doorsnee, maar aan de andere kant ook heel bijzonder en heftig. De relatie met zijn vader is vrij gespannen. Vader is onberekenbaar en Karl Ove leeft in constante angst voor zijn uitbarstingen. Zijn vader is het ene moment heel aardig, maar dat kan zomaar veranderen en dat maakt de zoon erg onzeker. Zijn moeder is juist het tegenovergestelde, maar kan niet tegen haar man op! Het jaar dat zijn moeder doordeweeks niet thuis is vanwege studie voor hem dan ook een hel!

Toch blijft hij er relatief rustig onder en op school is hij gewoon een meeloper en kan hij het redelijk goed met iedereen vinden. Hij heeft wel een paar vrienden, maar een echte boezemvriend heeft hij niet. Populair is hij ook bij de meisjes, maar daar weet hij niet zo goed raad mee! Al met al een jeugd als zovelen die hebben(behalve de relatie met zijn vader die soms bizarre vormen aanneemt).

Meeslepend, en zoals Ronnie Terpstra al aanduidde bij DWDD: verslavend! Zoon is gekozen tot boek van de maand april bij DWDD!

Wim Krings

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!