Een “gewoon” leven erg mooi opgeschreven

Zoon โ€“ Karl Ove Knausgard โ€“ Vertaling: Paula Stevens – De Geus โ€“ 396 blz.

Zoon Zoon is het derde deel in de reeks Mijn Strijd van Karl Ove Knausgard. Zoon vertelt het verhaal van zijn jeugdjaren tussen zijn zesde en twaalfde jaar. Qua chronologie dus eerder dan deel een en twee Vader en Liefde.
Knausgard heeft een aanstekelijke vertelwijze. Het verhaal wordt vrij uitgebreid verteld, maar blijft wel altijd boeien. Het boek wordt gelukkig nergens langdradig en dat zorgt er ook voor dat je niet wilt stoppen. De schrijfwijze is meeslepend en trekt je in het verhaal.

Karl Ove’s jeugd is aan de ene kant heel doorsnee, maar aan de andere kant ook heel bijzonder en heftig. De relatie met zijn vader is vrij gespannen. Vader is onberekenbaar en Karl Ove leeft in constante angst voor zijn uitbarstingen. Zijn vader is het ene moment heel aardig, maar dat kan zomaar veranderen en dat maakt de zoon erg onzeker. Zijn moeder is juist het tegenovergestelde, maar kan niet tegen haar man op! Het jaar dat zijn moeder doordeweeks niet thuis is vanwege studie voor hem dan ook een hel!

Toch blijft hij er relatief rustig onder en op school is hij gewoon een meeloper en kan hij het redelijk goed met iedereen vinden. Hij heeft wel een paar vrienden, maar een echte boezemvriend heeft hij niet. Populair is hij ook bij de meisjes, maar daar weet hij niet zo goed raad mee! Al met al een jeugd als zovelen die hebben(behalve de relatie met zijn vader die soms bizarre vormen aanneemt).

Meeslepend, en zoals Ronnie Terpstra al aanduidde bij DWDD: verslavend! Zoon is gekozen tot boek van de maand april bij DWDD!

Wim Krings

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt โ€“ Kristel Steenbergen โ€“ Moon โ€“ 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger โ€“ Maarten Faas โ€“ Verloren โ€“ 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme โ€“ Jacob van Maerlant โ€“ vertaling: Ingrid Biesheuvel โ€“ Walburg Pers โ€“ 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!