Een heerlijk zomerverhaal voor meisjes

Evi, Nick en ik โ€“ Anna Woltz โ€“ Querido โ€“ 134 blz.

Kan de raarste vakantie van je leven ook de allerbeste zijn? Dat is de triggervraag die op de achterflap prijkt. En het werkt, want het maakt erg nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal.

Flora gaat het liefst met haar vader mee naar zijn werk. Hij is hovenier en werkt de hele dag lekker buiten. In zoโ€™n tuin komt Flora geen mensen tegen en kan ze opgaan tussen de flora en fauna. Ze voelt zich daar het fijnst. Maar dan gooien Nick, de jongen die ineens met haar wil praten, en Evi, die opeens vriendinnen met haar wil worden, roet in haar vakantieplannen. En ook de kip Merel draagt haar steentje bij.

Anna Woltz heeft met Flora een personage neergezet dat eenzaamheid verkiest boven vriendschap, omdat ze anders is dan de andere kinderen. Ze heeft gewoonweg wat moeite met contact maken en omgang met leeftijdsgenoten. Doordat ze uiteindelijk een kip verstopt op haar kamer merk je als lezer dat ze zich toch eenzamer voelt dan ze zich voordoet.
Nick is die ene hunk uit de hogere klas die het niet uitmaakt wat zijn vrienden van hem denken. Hij schiet Flora gerust te hulp als dat nodig is. En Evi heeft de rol van het verwende kreng dat altijd haar zin doordramt, maar zich eigenlijk alleen maar in de steek gelaten voelt door haar vader.

Door de gebeurtenissen die op hun pad komen, ontstaat er een vriendschappelijke band tussen de drie kinderen. Uiteindelijk komen ze gezamenlijk voor een dilemma en lossen ze het als echte vrienden op. Zo wordt de zomer van Flora raar, want anders dan ze gepland had, en de allerbeste ooit, met vriendschappen.

Woltz heeft hiermee een heerlijk zomers boek geschreven, waarin ze zich prima heeft verplaatst in de wereld van meisjes. Ze schrijft zoals kinderen praten en denken, zeker in de dialogen die ze veelvuldig gebruikt. Dat maakt het boek toegankelijk en laat je als lezer makkelijk inleven in de drie personages. Er zit inhoud รฉn humor in het boek en speelt zich dicht bij huis af.

Evi, Nick en ik is een heruitgave. Het verscheen al in 2011 bij een andere uitgever. Deze frissere omslag zal waarschijnlijk meer aanspreken bij de meiden van circa 9-11 jaar oud. Anna Woltz heeft intussen meer dan twintig kinder- en jeugdboeken op haar naam staan en sleepte daarmee diverse prijzen in de wacht. Zo werd haar jeugdboek Honderd uur nacht bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury 2014 en ontving ze voor haar boek Gips zowel de Nienke van Hichtumprijs 2015 als de Gouden Griffel 2016.

Nelly Hofman

Andere recensies

De Spionne โ€“ Tess Gerritsen โ€“ Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel โ€“ 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote autoโ€™s, kleine autoโ€™s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep โ€˜Hoep!โ€™ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!