Een hond op een fiets, hoe vind je zoiets?

Elke dag een lach, honderd honden op de fiets – Thomas Schlijper – Gibbon – 124 blz.

Elke dag een lachFotograaf Thomas Schlijper is stadsfotograaf. Hij maakt foto’s voor diverse dag- en weekbladen, voornamelijk in Amsterdam, maar ook wel in New York. Maar wordt toch vooral gezien als dé stadsfotograaf van Amsterdam. Werkend in de traditie van Ed van der Elsken, gaat hij zijn eigen gang. Deadlines heeft hij niet. Zijn foto’s publiceert hij dagelijks op zijn eigen website.
Voor dit boek maakte hij foto’s van honden op de fiets. Honden in een fietstas, honden voorop, honden achterop, honden onder de arm, honden alleen, met zijn tweetjes of meer. Op de cover een bakfiets met drie vrolijke hondjes, vacht in de wind, oren wapperend en tong uit de bek.

Tussen de honderd foto’s die Schlijper selecteerde verhaaltjes en gedichtjes van Theodoor Holman, Victor Schiferli, Tess Franke, Michael Robotham, Judith Uyterlinde, Tama Janowitz, Harmen van Straaten, Roos Reebergen, Arjan Peters, Saskia de Coster, Arjen Lubach en Ebru Umar.
Judith Uyterlinde schreef een variatie op het gedicht Spleen dat Godfried Bomans geschreven zou hebben, zo denken velen, maar dat door Michel van de Plas uit het Duits is vertaald, beweren anderen. Bij een foto met een tweedelige fietstas met aan elke kant een nogal zielig kijkend poedeltje, maakte zij er dit van:

‘Ik zit mij voor het vensterglas
Onnoemlijk te vervelen
Ik wou dat ik twee hondjes was
Dan kon ik samen spelen

Dan zou ik met jou naar het strand
Of naar een sappig bos
We sprongen heerlijk uit de band
Van alle riemen los

Jij likte mij waar je maar kon
Ik beet speels in je nek
We rolden hitsig in de zon
En maakten elkaar gek

Jij nam mijn snikkel in je mond
En draaide wilde rondjes
Je bood mij je wolzachte kont
We deden het op zijn hondjes

Maar ik zit hier in zak en tas
Mijn wederhelft verdween
Ik wou dat ik twee hondjes was
Dan was ik niet alleen’

Elke dag een lach, honderd honden op de fiets is leuk om te bekijken voor elke hondenliefhebber.

Pieter Feller

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!