Een huiveringwekkende klopjacht

De President – Gregg Hurwitz – Vertaling: Erik de Vries – Bruna Uitgevers – 510 blz.

Evan Smoak helpt als de ‘Nowhere Man’ iedereen die hulp nodig heeft en zich tot niemand anders kan wenden. In een vroeger leven was hij echter Orphan X – een geheim agent die missies uitvoerde namens een overheid die zijn bestaan ontkende. Maar die tijd had hij achter zich gelaten, dacht hij.

Op het allerhoogste niveau is besloten om alle nog in leven zijnde Orphans uit de weg te ruimen. Evan ziet geen andere mogelijkheid dan terug te slaan en de man uit te schakelen die destijds aan de wieg stond van het programma. Alleen is die man tegenwoordig niemand minder dan de best beveiligde persoon ter wereld: de president van de Verenigde Staten.

Als weeskind was Evan uit het weeshuis geplukt om te worden opgeleid tot een speciaal soort geheim agent. In opdracht van de staatssecretaris van defensie moesten deze Orphans diverse zeer geheime missies uitvoeren. Toen de staatssecretaris jaren later president werd, begon hij met het uitwissen van alle sporen van zijn geheime programma. De Orphans werden één voor één uitgewist. Bovendien bleek de president bovenmatig geïnteresseerd in een missie die had plaatsgevonden in 1997. Hierdoor was Evan met stip bovenaan de dodenlijst gekomen. Evan had echter geen flauw idee waarom deze missie zo speciaal was geweest. Hij was echter niet van plan zich zomaar uit te laten wissen.

Als Nowhere Man helpt hij ook onschuldige anderen. Een telefoontje voor hulp bereikt hem op een wel heel ongunstig moment, maar toch kan hij geen nee zeggen tegen de persoon die zijn hulp heeft ingeroepen. Dit dreigt echter zijn hele missie – het uitschakelen van de president – in de war te sturen. Bovendien weet hij niet dat er nog een andere Orphan als een uitgehongerde wolf op hem jaagt.

Evan was opgeleid om zonder vragen te stellen missies uit te voeren. Het was niet de bedoeling dat Orphans hun emoties lieten blijken, laat staan mededogen. Evan had altijd zonder enig probleem alle missies uitgevoerd. Nu zijn eigen leven op het spel staat blijkt Evan toch een gezond geweten te hebben. Dat de Orphans, die allen een zeer bijzondere opleiding hebben gehad zich niet zomaar uit laten schakelen, lijkt me logisch. De enige die dat goed kan is één van de Orphans, die tot op dat moment in een zwaarbewaakte gevangenis verblijft, maar op een dag wordt losgelaten om zijn wraak bot te vieren op de andere Orphans. Wie is de sterkste? De Orphan met maar één doel voor ogen of de Orphan die zijn aandacht versnippert met het helpen van diverse anderen?

Dat dit boek een internationale bestseller is, kan ik me goed voorstellen. Het is een heerlijk lijvig boek waar je wel even wat uren zoet mee bent. Er lopen diverse verhaallijnen door elkaar waardoor het verhaal spannend genoeg blijft. Het wordt echter nergens verwarrend. Bovendien is de schrijfstijl uitermate prettig, waardoor het boek vrij makkelijk leest. Alhoewel de Orphans soms lijken op supermanachtige wezens, is het verhaal zeker volwassen genoeg om te blijven boeien.

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Jefferson, een geheim geurtje – Jean-Claude Mourlevat – Vertaling: Lies Lavrijsen – Lannoo – 256 blz.  Weer een heerlijk boek over Jefferson, geschreven door Jean-Claude Mourlevat, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award. Het verhaal speelt zich af in een land waar de dieren...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Ach freule – Elena Beelaerts van Blokland – Pluim – 320 blz.  Elena’s oude grootmoeder moet steeds maar weer denken aan de zo maar verdwenen vader van haar moeder. “… Mijn moeder had altijd iets droevigs in haar ogen,’ zegt ze. ‘Ze was wees....
Lees verder Categorie: Boek van de week, Familiegeschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Zie de zon schijnt –  Mohana van den Kroonenberg – Illustraties: Jeske Engels – De Vier Windstreken – 32 blz. Er zijn al heel veel prentenboeken over Sinterklaas verschenen, maar zo’n leuke als dit boek heb ik nog nooit in mijn handen gehad. Ik...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!