Een indrukwekkend verhaal over een ‘foute’ vader

Zo vader- Marcel Rözer – Nijgh & Van Ditmar – 224 blz.

Zo vader‘Toch niet alweer een boek over de oorlog?’ Dat kreeg Marcel Rözer te horen toen hij in eigen kring vertelde over het project waarin hij de gangen van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog nagaat en beter hoopt te begrijpen.
Het is eigenlijk niet goed te bevatten hoe het verleden onze persoonlijke geschiedenissen blijft beïnvloeden. Dat blijft me intrigeren aan dit onderwerp. Boeken met veelzeggende titels als Schuldig geboren van Peter Sichrovsky, Want jij draagt mijn naam van Norbert Lebert of Het valse leven van Ute Scheub gaan allemaal over kinderen van foute vaders.

In Zo vader duikt journalist Marcel Rözer in het leven van zijn ouders en de rest van de familie. In het decor van De Achterhoek beschrijft Rözer de geschiedenis van zijn `foute’ familie. Laag voor laag komt hij dichter bij de waarheid, bij de feiten die angstvallig voor hem verborgen werden gehouden en die hij onbewust ook liever niet wist. Daarnaast probeert hij zich te ontdoen van het masker van schuld en schaamte dat doorgegeven werd van vader op zoon.

Zo vader gaat over persoonlijke bevrijding, over kijken zonder oordeel, maar ook over de lichtzinnigheid van de hedendaagse mens als het gaat over oorlog en vrede. Of, zoals Primo Levi het stelde, ‘het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren’.
Ik ben onder de indruk van Zo vader. Marcel Rözer mengt heel gedoseerd, fragmentarisch bijna, zijn zoektocht naar feiten met persoonlijke ervaringen. Hij vraagt zich af wat te doen met die ongevraagde ballast. Waar parkeer je dat? Kan het niet gewoon weg? Een mooi boek.

Gerda Aukes

Wil je dit boek meteen bestellen? Klik hier.

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!