Een kijkje in het Japanse nachtleven

Nachtwild – Anoek de Groot – Elmar – 340 blz.

NachtwildOp haar dertigste besluit de Amsterdamse kunstenares Anoek om naar Japan te gaan en daar een carrière als exotisch danseres te beginnen. Helemaal alleen komt ze in het land van de Rijzende Zon aan en moet ze haar weg zien te vinden in het voor haar vreemde land. Ze woont in aftandse appartementen, meestal samen met andere exotische danseressen.
Overdag slaapt ze en doet ze de nodige boodschappen, ’s nachts danst ze op de podia en geeft ze privé-shows aan de rijke, machtige zakenmannen die de club bezoeken. Ze stelt haar eigen grenzen, maar op een gegeven moment worden deze toch overschreden. Ook breekt ze de regels van de club, door een relatie met een klant aan te gaan. Als ze na enkele weken terug is in Amsterdam kan ze haar draai hier niet meer vinden en ze besluit terug te gaan naar haar geliefde Japan. Ze wordt nog dieper meegezogen in de wereld van seks, geld, drugs en criminaliteit.

Anoek de Groot heeft een mooi relaas geschreven over het nachtleven in Japan en alles wat ze daar heeft meegemaakt. Het boek start direct bij haar aankomst in Japan. De reden waarom ze dit avontuur is aangegaan wordt in kleine stukjes gaandeweg het verhaal uit de doeken gedaan. Dit is erg prettig voor de voortgang van het boek, er zijn geen onnodig lange hoofdstukken met flashbacks of hele lange voorgeschiedenissen.
Het verhaal kabbelt op een gegeven moment wel een beetje teveel door, ik mis de spanning af en toe. Maar het is wel erg interessant om te lezen waarom een mooie, jonge vrouw ervoor kiest haar lichaam tentoon te stellen aan wellustige mannen.
“In tegenstelling tot mijn leven als kunstenares in Amsterdam, heb ik voor het eerst weer het gevoel echt te leven. In Nederland zou ik zoiets nooit doen, het is maar de vraag of ik daar hetzelfde plezier zou hebben. Ik besef dat het niet jarenlang kan duren. Het is de tijdelijke aard van deze wereld. Een wereld van pijn en plezier, zoals de Japanners zeggen met de boeddhistische term ‘ukiyo’, wat zoveel betekent als ‘gevaarlijk leven’, ‘durf te leven’ of ‘pluk de dag’.”

Ik heb bewondering voor de manier waarop de Groot dit avontuur aangaat. Af en toe is ze erg naïef (bijvoorbeeld door in haar eerste nacht in Japan alleen erop uit te trekken waarbij ze verdwaalt in een ongure wijk), maar ze is een doorzetter die haar droom probeert te verwezenlijken.
Wel jammer dat er bij de mooie foto’s in het midden geen toelichting wordt gegeven wie, wat of wanneer dit is geweest. Nu zie je alleen een paar Japanse mensen in een nachtclub.
De erotisch getinte scènes zijn erg mooi geschreven, zonder dat het vulgair of extreem is. Denk je in het begin nog dat het een “ver-van-mijn-bed-show” is, al lezende begin je te begrijpen hoe Anoek denkt, voelt en leeft. Dit is een leven dat bij haar past en waar ze zich goed bij voelt, hoe extreem het ook is.
Nachtwild is een mooi autobiografisch verhaal, dat een kijkje geeft in een niet alledaags leven.

Erica Ganzevles

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!