Een leuk, makkelijk leesbaar boek

Juf Braaksel en de magische ring – Carry Slee – Overamstel – 253 blz.

In deze tijd waarin kinderen steeds minder gaan lezen, is het natuurlijk van belang dat we proberen om toch nog zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Voor kinderen die niet van heel ingewikkelde, moeilijke boeken houden, en dat is volgens mij de grootste groep, zijn schrijvers zoals Carry Slee onontbeerlijk. Door recensenten wordt haar werk vaak niet voor vol aan gezien en genegeerd. Maar intussen heeft ze meer dan vijf miljoen boeken verkocht en veel kinderen aan het lezen gekregen. Inderdaad is het literaire niveau niet hoog, maar dat is voor de bedoelde groep ook niet nodig. Moeilijke boeken zouden hen maar afstoten. Juf Braaksel en de magische ring is een boek dat kinderen vanaf acht jaar gemakkelijk kunnen lezen. Het lettertype is groot en ingewikkelde woorden heeft Carry Slee kundig omzeild.

De titel dekt de lading niet helemaal, want de hoofdpersonages zijn Lotte en Thijs, kinderen uit groep zes, die dus een jaar of negen zijn en zoals je vaak ziet met kinderen in boeken, kunnen ze wel ietsjes meer dan hun leeftijdgenoten in het echt.
Meester Jaap is met pensioen en wordt vervangen door een nieuw hoofd van de school, juf Brakel. Groep zes heeft een ontvangstlied voor haar ingestudeerd, maar de juf kan het niet waarderen. Ze wil het niet horen en de volgende dag is het aquarium uit de hal verwijderd. Voor lolletjes en vermaak is juf Brakel niet in. Het karakter van juf Brakel, die zoals je begrijpt, de bijnaam juf Braaksel krijgt, is erg eendimensionaal, ze is naar, slecht, lomp en streng. In de verte doet ze wat aan juffrouw Bulstronk denken uit Matilda van Roald Dahl. Juf Evi, de lieve juf van groep zes, doet weer aan juf Engel uit datzelfde boek denken. Ook een vleugje magie komt in dit boek voor, want juf Evi is in het bezit van een magische ring.

Belangrijkste lijn in het verhaal is de relatie tussen Lotte en haar stiefvader Fred. Lottes moeder werkt en Fred zit werkeloos thuis en ook nog zonder uitkering. Die is hem afgenomen omdat hij heeft bijgeklust zonder dat op te geven. Fred zit er wel wat mee in zijn maag. Hij wil een bedrijfje in alarmsystemen beginnen om Lottes moeder wat te ontlasten, want zij staat, naast haar baan overdag, ook nog ’s avonds te strijken voor een wasserij.
Voor het opzetten van zijn nieuwe onderneminkje roept Fred de hulp in van stiefdochter Lotte. Zij kan daardoor wel veel minder spelen met haar vriendje Thijs. Fred rijdt samen met Lotte op de motor naar wat dorpen in de omgeving. Lotte moet met een smoes aanbellen bij wat villa’s om te kijken of er een alarmkastje in de hal hangt. Als dat niet het geval is, dan neemt Fred contact op met de bewoners om een alarmsysteem te verkopen. Althans dat denkt Lotte. Dat Fred heel andere plannen heeft, daar komt ze later achter, als ze zich al aardig in de nesten heeft gewerkt.

Ook een lijntje zijn de belevenissen op school met juf Braaksel en juf Evi en de kinderen uit groep zes, die door Slee allemaal goed worden neergezet. Tegen het eind gebeuren er allerlei spannende dingen die uitmonden in een climax, waarbij de magische ring van juf Evi ook een rol speelt.
Juf Braaksel en de magische ring is het eerste deel van een serie over juf Braaksel. Ik neem aan dat haar rol in de vervolgdelen wat groter zal zijn. Ze zal ongetwijfeld het leven van de leerlingen en juf Evi blijven verpesten en de klas en de juf zullen zich blijven verzetten.
De cover en de grappige zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Iris Boter. Ze vullen het verhaal keurig aan, zonder dat ze heel verrassend of spectaculair zijn. Ze passen goed bij een leuk en makkelijke leesbaar boek als dit.

Pieter Feller

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: ZoΓ« Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dΓ©...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!