Een leven krijgt een andere wending

Moord op de pater – Vincense Lelieveld – Elikser – 175 blz.

Moord op de pater1Vincense Lelieveld is opgegroeid in een streng katholiek gezin en heeft het kloosterleven van dichtbij meegemaakt. Veel familieleden van haar waren kloosterling en ze ging daar regelmatig op bezoek.
Zelf is ze ternauwernood aan het kloosterleven ontsnapt, dit door haar verzet tegen misstanden binnen het katholieke geloof. Door haar contacten met kloosterlingen kreeg zij inzicht in het leven dat zich achter de uiterlijke schijn van het klooster afspeelde en hieruit is dit boek ontstaan.

In Moord op de pater maken we eerst kennis met Nicole, de biologische moeder van Julian. Julian is geadopteerd, zijn biologische moeder was door omstandigheden niet in staat om goed voor hem te zorgen. De eerste twee hoofdstukken vertellen waarom Nicole Julian heeft laten adopteren. Pas rond zijn veertiende jaar komt Julian er door toeval achter dat hij geadopteerd is. Als hij op zoek gaat naar zijn echte ouders, krijgt hij schokkend nieuws te verwerken en zijn leven krijgt een hele andere draai. Hij raakt betrokken bij een misdrijf en besluit het land uit te vluchten. Hij reist naar Afrika en gaat daar op zoek naar een vriendin die daar ontwikkelingswerk doet. Het gebied waar hij terecht komt is zeer onveilig en hij krijgt te maken met gewelddadige conflicten in het Noordoosten van Kongo.

Moord op de pater is een heerlijk boek om even tussendoor te lezen. Het boek heeft 175 bladzijden en door de eenvoudige schrijfstijl makkelijk te lezen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen die soms best wel heftig zijn. De strijd en conflicten in Kongo, een onderwerp waar ik mijzelf eigenlijk nooit zo in verdiept heb als ik eerlijk ben. Maar door dit te lezen realiseer ik me hoe gevaarlijk ontwikkelingswerk kan zijn en wat goed het is dat er mensen zijn die bereid zijn dit werk te doen. Daar heb ik wel bewondering voor. Het veilige huis en haard verlaten om dat werk te gaan doen, soms met gevaar voor eigen leven. In dit boek is er ook aandacht voor het katholieke geloof en de misstanden binnen de kerk. Hier wordt een klein voorbeeld gegeven, maar iedereen weet inmiddels dat er in kloosters dingen hebben plaatsgevonden die het daglicht niet konden verdragen.

Qua spanning heb ik niet constant op het puntje van mijn stoel gezeten, maar de opbouw van het verhaal naar de plot toe is aantrekkelijk genoeg om te blijven doorlezen. Willen weten hoe het allemaal verloopt en benieuwd naar de afloop van het verhaal. Moord op de pater is een plezierig boek om te lezen, alleen in mijn ogen was het geen echte thriller maar meer een spannende roman.

Wendy Wenning

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. Β  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!