Een magische vertelling

Yuna’s maan – Hans Hagen – Illustraties: Martijn van der Linden – Querido – 115 blz.

Yuna's maanDe twaalfjarige Yuna woont op een eiland waar de bewoners zich iedere volle maan bij een zwarte steen verzamelen. Ze luisteren dan naar Yuna’s oma, die verhalenvertelster is. Op een dag komt het schip van Yuna’s opa, De Doria, niet terug en wordt opa vermist. Die nacht vertelt oma geen verhaal en ze vraagt of Yuna haar plaats wil innemen. Yuna voelt zich daar onzeker over en is bang dat ze niets weet te verzinnen.
Dan krijgt het eiland bezoek van Arp, een reusachtige kerel, waar de bewoners in eerste instantie niet veel van moeten weten. Maar als hij een magisch, sprookjesachtig verhaal begint te vertellen, hangen ze aan zijn lippen. In de weken die volgen slaapt en snurkt hij, om bij de volgende volle maan een nieuw verhaal te vertellen. Dat komt Yuna goed uit, want zolang De Doria niet terug is, zal oma zwijgen en hoeft Yuna nog even geen verhalen te bedenken.

Vier volle manen vertelt Arp betoverende verhalen: over een lammergier en een merel, over een oude visser, over een stervende koningin en over een zebra zonder strepen. Door de verhalen van Arp wordt Yuna uitgedaagd om ook haar eigen fantasie te ontdekken. Zou ze ooit helemaal zelf een verhaal kunnen bedenken en dat ook op de zwarte steen durven te vertellen?

Zoals met veel kwalitatief hoogstaande kinderboeken, vind ik ook dit kinderboek leeftijdsloos. Het doordachte taalgebruik van Hagen is zo poëtisch, dat je als volwassene je vingers erbij aflikt.

“Hij schepte twee handen zeeschuim op en blies… De vlokken zwierden als meeuwen de nacht in. En daar waar de zee en de lucht elkaar raken, daar verscheen een gelige gloed. Het licht kwam langzaam omhoog, het werd ronder en feller.
Ze bleven alle drie doodstil staan. Het licht werd een schijf. Een wiel zonder spaken. Vol en rond: de maan!”

De krachtige, kleurrijke tekeningen van Martijn van der Linden – van dromerig roze tot sfeervol nachtblauw – maken dit boek extra bijzonder.
Een ander bijzonder aspect is de bijgevoegde MP3-cd, waarin Hagen onder sprookjesachtige muziek (hulde aan Floor Minnaert!) het verhaal als een rasverteller voorleest. De dicht/liedregels die Hagen kunstig in het verhaal heeft verweven, komen in dit luisterboek bijzonder goed tot hun recht.

Onder meer via de sprookjes die Arp vertelt, staan er in Yuna’s maan ook mooie levenslessen, die misschien niet ieder kind direct zal begrijpen, maar die het wel in het onderbewuste zal opslaan. In die zin is dit boek ook een mooi voorleesboek, dat uitnodigt om met kinderen aan het filosoferen te slaan.

De twist aan het eind van het boek komt misschien niet voor iedereen als een verrassing, maar dat is helemaal niet erg – het nodigt juist uit om het boek voor een tweede keer te lezen. Met dit boek bepaald geen straf. Integendeel.

Tiny Fisscher

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!