Een magische vertelling

Yuna’s maan – Hans Hagen – Illustraties: Martijn van der Linden – Querido – 115 blz.

Yuna's maanDe twaalfjarige Yuna woont op een eiland waar de bewoners zich iedere volle maan bij een zwarte steen verzamelen. Ze luisteren dan naar Yuna’s oma, die verhalenvertelster is. Op een dag komt het schip van Yuna’s opa, De Doria, niet terug en wordt opa vermist. Die nacht vertelt oma geen verhaal en ze vraagt of Yuna haar plaats wil innemen. Yuna voelt zich daar onzeker over en is bang dat ze niets weet te verzinnen.
Dan krijgt het eiland bezoek van Arp, een reusachtige kerel, waar de bewoners in eerste instantie niet veel van moeten weten. Maar als hij een magisch, sprookjesachtig verhaal begint te vertellen, hangen ze aan zijn lippen. In de weken die volgen slaapt en snurkt hij, om bij de volgende volle maan een nieuw verhaal te vertellen. Dat komt Yuna goed uit, want zolang De Doria niet terug is, zal oma zwijgen en hoeft Yuna nog even geen verhalen te bedenken.

Vier volle manen vertelt Arp betoverende verhalen: over een lammergier en een merel, over een oude visser, over een stervende koningin en over een zebra zonder strepen. Door de verhalen van Arp wordt Yuna uitgedaagd om ook haar eigen fantasie te ontdekken. Zou ze ooit helemaal zelf een verhaal kunnen bedenken en dat ook op de zwarte steen durven te vertellen?

Zoals met veel kwalitatief hoogstaande kinderboeken, vind ik ook dit kinderboek leeftijdsloos. Het doordachte taalgebruik van Hagen is zo poëtisch, dat je als volwassene je vingers erbij aflikt.

“Hij schepte twee handen zeeschuim op en blies… De vlokken zwierden als meeuwen de nacht in. En daar waar de zee en de lucht elkaar raken, daar verscheen een gelige gloed. Het licht kwam langzaam omhoog, het werd ronder en feller.
Ze bleven alle drie doodstil staan. Het licht werd een schijf. Een wiel zonder spaken. Vol en rond: de maan!”

De krachtige, kleurrijke tekeningen van Martijn van der Linden – van dromerig roze tot sfeervol nachtblauw – maken dit boek extra bijzonder.
Een ander bijzonder aspect is de bijgevoegde MP3-cd, waarin Hagen onder sprookjesachtige muziek (hulde aan Floor Minnaert!) het verhaal als een rasverteller voorleest. De dicht/liedregels die Hagen kunstig in het verhaal heeft verweven, komen in dit luisterboek bijzonder goed tot hun recht.

Onder meer via de sprookjes die Arp vertelt, staan er in Yuna’s maan ook mooie levenslessen, die misschien niet ieder kind direct zal begrijpen, maar die het wel in het onderbewuste zal opslaan. In die zin is dit boek ook een mooi voorleesboek, dat uitnodigt om met kinderen aan het filosoferen te slaan.

De twist aan het eind van het boek komt misschien niet voor iedereen als een verrassing, maar dat is helemaal niet erg – het nodigt juist uit om het boek voor een tweede keer te lezen. Met dit boek bepaald geen straf. Integendeel.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!