Een modern Sinterklaasverhaal over pesten

Schoolpiet en het jongetje dat onzichtbaar wilde zijn – Carlo Willemsen – Uitgeverij U2pi – 56 blz.

schoolpietHet verhaal gaat over de zevenjarige Daan die door zijn klasgenoten wordt gepest. Daarom heeft Daan maar één ding op zijn verlanglijstje staan: hij wil onzichtbaar worden: dan kan niemand hem meer pesten of uitlachten. Schoolpiet vindt dit niet leuk. Hij gaat een plannetje bedenken om Daan te helpen. Maar dit plannetje verandert op pakjesavond in een spannend avontuur.

De schrijver wilde zijn warme jeugdherinneringen aan het Sinterklaasfeest in een verhaal verwerken en daarnaast een antipest boodschap brengen met Zwarte Piet in de hoofdrol. Omdat Zwarte Piet zo negatief in het nieuws is de laatste jaren en hij de hele discussie er om heen zat is, kreeg de Zwarte Piet in dit verhaal de rol van de held die Daan gaat helpen. Een mooi voornemen waar de schrijver in is geslaagd.

Omdat ik me altijd verre van deze eindeloze discussie gehouden heb, heb ik dit gegeven ook losgelaten en ben gewoon het verhaal gaan lezen.

Het verhaal heeft een leuke moderne insteek zo zijn er Computerpieten, die gebruik maken van de Sinterprinter, en dubt Sinterklaas of een tablet niet handig is in het gebruik. Vervolgens maken we kennis met de Schoolpiet die zich zorgen maakt over het verlanglijstje van Daan. Als hij de school stiekem bezoekt komt hij er achter dat Daan gepest wordt, omdat hij er anders uit ziet. Hij draagt oude kleding omdat zijn vader zijn baan kwijt is en er geen geld is voor nieuwe kleren. Samen met de Sint verzint hij een plan om Daan toch een geweldige pakjesavond te bezorgen.

Het boekje bestaat uit twaalf korte hoofdstukken. Ze hebben een passende titel voorzien van een mijtertje en geschreven in een ander lettertype dan het verhaal. Door het gehele boekje zitten vrolijke kleuren en zwart-wit illustraties van Patrick Willemsen die goed bij het verhaal passen , het levendiger maken en zeker zullen aanspreken bij de jonge lezertjes. Er is geen moeilijk taalgebruik en daardoor zeer geschikt om aan kleuters voor te lezen. Ook wordt er zeker rekening gehouden met de belevingswereld van de kleintjes. Het blijft lekker dichtbij huis waardoor het makkelijk tot de verbeelding spreekt.

Het klassieke Sinterklaasfeest is vooral een warm en gezellig familiefeest en dat wordt in dit boekje zeker uitgedragen. De antipest boodschap komt goed tot uiting, al denk ik dat Daan net zo’n grote held in dit verhaal is als Zwarte Piet.

Conny Schelvis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!