Een mooi en warm prentenboek over twee koningskinderen met het syndroom van Down

Liever dan lief, een sprookje in het land van Down – Bente Jonker – illustraties van Moniek Peek – Uitgeverij De Vier Windstreken – 26 blz.

Liever dan liefDe voorkant van het boek spreekt me meteen aan. De kleuren zijn warm en intens. In het midden zitten twee kinderen die elkaar lieflijk omhelzen. De Franse lelies op de koningsmantel en de kroontjes hebben een glanzend gouden laagje dat eruit springt, net als de letters van de titel, die donkerroze zijn.
Wanneer je het boek openslaat, spatten de illustraties je tegemoet. Wat zijn die mooi! Je ziet meteen dat er veel zorg en aandacht is besteed aan de tekeningen en ze zijn minstens zo sierlijk als de poëtische tekst. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je dit boekje voor kunt lezen aan kinderen die wellicht (nog) helemaal niets van de tekst begrijpen, maar voldoende hebben aan het kijken naar de prachtige prenten.

Het verhaal beschrijft op een heel lieflijke manier de speciale band tussen twee koningskinderen die nét een beetje anders zijn, op een heel vrolijke, luchtige manier. Zo lachen de kinderen niet gewoon, maar met een parelende schaterlach. Je wordt meegenomen in een fantasiewereld die op het eerste gezicht heel gewoon en kinderlijk is. Het tempo van het verhaal is langzaam, waardoor je het gevoel krijgt dat tijd er helemaal niet toe doet.

Het boek wordt nergens zwaar en de schrijfster slaagt erin een mooie kijk in het leven van kinderen met het syndroom van Down te geven, die verrassend licht en vrolijk is. Als je niet wist dat het boek over het syndroom van Down gaat, zou je het pas halverwege echt in de gaten krijgen, doordat dan één van de prenten de gezichten van de kinderen wat duidelijker laat zien. In de tekst wordt er slechts subtiel naar verwezen. Zo wordt er bijvoorbeeld ineens op een tong gesabbeld. Het verhaal blijft eenvoudig en lieflijk, maar weet je aan het einde toch nog te verrassen. Knap en vooral liefdevol geschreven en getekend! Ik zie uit naar een volgend, bijzonder boekje van dit, wat mij betreft, zeer succesvolle duo!

Corine Gorter

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!