Een mooi prentenboek, maar voor wie?

Keizer Karel verliefd, Een oeroude legende โ€“ Floris Tilanus โ€“ Van Oorschot โ€“ 30 blz.

Keizer Karel verliefdFloris Tilanus (1966) tekent, ontwerpt, componeert, schrijft en maakt boeken, vanuit een freelance praktijk in Amsterdam; hij is medeoprichter van het Paleisje voor Volksvlijt (een figuurlijke speeltuin vol kunst, wetenschap en vermaak), waarbij intellectuele diepgang wordt gecombineerd met vrolijke spotzucht. Tilanus studeerde Industrial Design aan de Gerrit Rietveld Academie. Als tekenaar/schrijver debuteert hij met dit prentenboek. Daarin combineert hij zijn fijne pentekeningen met fragmenten van oude meesters.

In het nawoord in Keizer Karel verliefd staat o.a. het volgende:
De Italiaanse schrijver Italo Calvino werd gevraagd in het najaar van 1985 de Charles Eliot Norton Poetry Lectures te verzorgen, een cyclus van zes lezingen over literatuur aan Harvard. Calvino schreef vijf teksten. Maar in de nacht van 18 op 19 september van dat jaar overleed hij aan een hersenbloeding in een ziekenhuis in Siena. Een van de lezingen opende met de legende van de verliefde keizer Karel.

De pentekeningen van Tilanus zijn mooi en sprookjesachtig, maar hebben ook een wat cartooneske uitstraling, vooral door de heel expressieve uitdrukkingen die de gezichten hebben. Ze laten een middeleeuwse wereld zien die is opgeleukt met eigentijdse voorwerpen zoals een teddybeer op het bed van de keizer. Een soort running gag lijkt een varken te zijn dat steeds terugkeert in de tekeningen, maar Tilanus laat dat idee plotseling los en op de laatste tekeningen is het beest niet meer te zien.

De keizer wordt op hoge leeftijd verliefd op een heel jong meisje. Als ze sterft, dooft zijn liefde niet. Hij sluit zich met haar op in zijn kamer en blijft smachtend naar haar staren. Een bisschop gaat op onderzoek uit en komt erachter dat er betovering in het spel is. Dit is het verhaal kort samengevat. De vraag is, voor wie dit boekje bedoeld is. Voor kleine kinderen komen er enkele moeilijke woorden in voor, zoals โ€˜gebalsemdโ€™ en โ€˜Aartsbisschopโ€™. Ook de plotselinge en onverklaarbare dood van het meisje zou kinderen kunnen schokken. Voor volwassenen zijn de illustraties leuk om naar te kijken, maar voor hen is het verhaaltje wel wat dun.

Conclusie: Een mooi boekje en als ik het zou voorlezen aan kleine kinderen, zou ik een eigen tekst gebruiken en plausibele uitleg geven waarom het meisje doodgaat.

Pieter Feller

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren โ€“ Samenstelling CEMPER โ€“ Illustraties: Puck Koper โ€“ Lannoo โ€“ 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!