Een mooi prentenboek, maar voor wie?

Keizer Karel verliefd, Een oeroude legende – Floris Tilanus – Van Oorschot – 30 blz.

Keizer Karel verliefdFloris Tilanus (1966) tekent, ontwerpt, componeert, schrijft en maakt boeken, vanuit een freelance praktijk in Amsterdam; hij is medeoprichter van het Paleisje voor Volksvlijt (een figuurlijke speeltuin vol kunst, wetenschap en vermaak), waarbij intellectuele diepgang wordt gecombineerd met vrolijke spotzucht. Tilanus studeerde Industrial Design aan de Gerrit Rietveld Academie. Als tekenaar/schrijver debuteert hij met dit prentenboek. Daarin combineert hij zijn fijne pentekeningen met fragmenten van oude meesters.

In het nawoord in Keizer Karel verliefd staat o.a. het volgende:
De Italiaanse schrijver Italo Calvino werd gevraagd in het najaar van 1985 de Charles Eliot Norton Poetry Lectures te verzorgen, een cyclus van zes lezingen over literatuur aan Harvard. Calvino schreef vijf teksten. Maar in de nacht van 18 op 19 september van dat jaar overleed hij aan een hersenbloeding in een ziekenhuis in Siena. Een van de lezingen opende met de legende van de verliefde keizer Karel.

De pentekeningen van Tilanus zijn mooi en sprookjesachtig, maar hebben ook een wat cartooneske uitstraling, vooral door de heel expressieve uitdrukkingen die de gezichten hebben. Ze laten een middeleeuwse wereld zien die is opgeleukt met eigentijdse voorwerpen zoals een teddybeer op het bed van de keizer. Een soort running gag lijkt een varken te zijn dat steeds terugkeert in de tekeningen, maar Tilanus laat dat idee plotseling los en op de laatste tekeningen is het beest niet meer te zien.

De keizer wordt op hoge leeftijd verliefd op een heel jong meisje. Als ze sterft, dooft zijn liefde niet. Hij sluit zich met haar op in zijn kamer en blijft smachtend naar haar staren. Een bisschop gaat op onderzoek uit en komt erachter dat er betovering in het spel is. Dit is het verhaal kort samengevat. De vraag is, voor wie dit boekje bedoeld is. Voor kleine kinderen komen er enkele moeilijke woorden in voor, zoals ‘gebalsemd’ en ‘Aartsbisschop’. Ook de plotselinge en onverklaarbare dood van het meisje zou kinderen kunnen schokken. Voor volwassenen zijn de illustraties leuk om naar te kijken, maar voor hen is het verhaaltje wel wat dun.

Conclusie: Een mooi boekje en als ik het zou voorlezen aan kleine kinderen, zou ik een eigen tekst gebruiken en plausibele uitleg geven waarom het meisje doodgaat.

Pieter Feller

Andere recensies

Respect voor het insect – Jules Howard – Illustraties: Gosia Herba – Vertaling: Saskia Martens – Salto – 80 blz. De titel sprak me niet erg aan, maar achteraf gezien is dat omdat ik een hekel heb aan muggen, wespen en mieren. Maar als...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Vincent van Gogh – Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Alette Straathof – De vier windstreken – 36 blz. De serie little people, big dreams: biedt informatieve biografieën over mensen die een stempel op deze aarde hebben gedrukt. En natuurlijk is de informatiebron kort...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Wegloopdagen – Pim Lammers – Illustraties: Sophie Pluim – Querido – 224 blz. Aan iedereen vanaf een jaar of tien die niet weet wat wegloopdagen zijn, raad ik aan om dit fantastische verhaal van Pim Lammers te lezen. Vanuit de tijd dat ik de...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!