Een ongelijke strijd

Kanker is keihard knokken – Jorrit Lepstra – De Brouwerij – 212 blz.

Als Jorrit Lepstra volop van zijn studie criminologie en het studentenleven in Leuven geniet, krijgt hij veel last van eczeem en bulten op zijn huid. Zijn hele leven had hij al huidproblemen dus hij maakt zich hier niet zo druk om. Maar als de bulten pijnlijker worden en hij kortademig wordt gaat hij naar het ziekenhuis waar hij de diagnose lymfklierkanker krijgt.

Jorrit Lepstra deed veel aan vecht- en verdedigingsport. Dat hielp hem om tegenslagen te verwerken. Flink tegen een bokszak trappen gaf hem nieuwe energie. Ook zijn stage bij defensie heeft hem veel geleerd. Jorrit zoekt steeds nieuwe middelen om zijn emoties in bedwang te houden. Toen dit fysiek niet meer kon, begon hij te schrijven. Volledig uitgeput start hij op de avond vóór zijn behandeling een dagboek.

Dit dagboek is de basis van Kanker is keihard knokken. Stukken tekst met dagboekfragmenten vertellen het verhaal over zijn strijd tegen kanker en hoop die te mogen winnen, maar ook zijn ergernis ten opzichte van de medische molen waar hij in terecht is gekomen. Artsen die geen empathie tonen, onderzoeken die langs elkaar heen gaan en het niet altijd goed samenwerken tussen ziekenhuizen, wat hem als patiënt nog meer energie kost.

We maken kennis met een jongeman die vol in het leven staat. In de eerste hoofdstukken vertelt hij het verhaal van zijn jeugd, hij noemt zichzelf een grap van Moeder Natuur vanwege het eczeem dat zijn hele leven zijn leven beheerst. Deze eerste hoofdstukken gaan over zijn leven tot zijn vijfentwintigste levensjaar, tot in 2013 de diagnose kanker wordt gesteld en hij zijn dagboek begint. Chronologisch volgen wij zijn strijd en zijn weg door chemo’s en ziekenhuisland. Hij weet veel kracht te halen uit zijn sportmentaliteit en zijn goede conditie die het sporten met zich meebracht, geeft hem een goede basis voor de vele onderzoeken en chemo’s die hij moet ondergaan. Hij besluit zijn dagboek met “al twee extra verjaardagen heb kunnen vieren. Na de zomer ga ik voorbereidingen kunnen treffen voor de volgende”.

Onder de indruk van deze positieve en sterke man wil ik het boek sluiten. Het verhaal heeft mij geraakt en ontroerd. Jorrit neemt geen blad voor de mond. Het is zijn verhaal en hoe hij zijn ziekte en omgeving ervaart. Hoe blij en teleurgesteld hij is in sommige mensen. Een mooi verhaal. Je hart is bij hem en je gunt hem zo die derde extra verjaardag!
Voor ik het dichtsla lees ik het nawoord van de uitgeverij. Kippenvel. De opbrengst van dit boek komt ten goede van KWF kankerbestrijding.

Conny Schelvis

Andere recensies

Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!