Een ongeluk of niet?

Geraakt – Margje Woodrow – Gottmer – 203 blz.

Geraakt1Sam en Jessie hebben samen met hun vrienden een feest bij Naomi. De villa waar Naomi woont, bevindt zich vlak bij de spoorwegovergang. Het feest is tot in de puntjes verzorgd. Jessie heeft ruzie gehad met haar vriendje Diederick en besluit eerder naar huis te gaan.
Sam is al een tijdje verliefd op Gijs en eindelijk deze avond slaat de vonk over. Als ze staan te zoenen worden ze ineens gestoord. Er is een ongeluk gebeurt bij het spoor. Als blijkt dat Jessie is aangereden door een trein is de schok groot bij de vriendengroep. Al gauw gelooft iedereen dat ze zelf voor de trein is gesprongen, behalve Sam. Sam heeft zo haar twijfels over dit ongeluk en gaat op onderzoek uit.
β€˜Er was een ongeluk gebeurd. Op nog geen honderd meter afstand van de plek waar we nu stonden.’

Geraakt heeft een mooie hardcover, ik vind dat een hardcover wat extra’s geeft aan een boek. Afgebeeld is een jong meisje met haar hoofd boven water. Op de cover de tekst: β€˜Niemand gelooft je. Wat zou jij doen?’ Een cover die een pakkende uitstraling heeft.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en door de prettige en vlotte schrijfstijl vlieg je door het verhaal heen. Van een hoge spanning kon ik niet echt spreken, maar mijn nieuwsgierigheid bleef wel constant gewekt. Ik wilde weten hoe het nu precies zat, dit boek tussendoor wegleggen was geen optie.
Sam is ervan overtuigd dat Jessie geen zelfmoord heeft gepleegd. Ze kent haar vriendin toch het beste van iedereen? Dit zou ze nooit doen. Maar de mensen om haar heen zorgen voor twijfels. Weet ze echt wel alles van Jessie? Ook zit Sam met een schuldgevoel. Ze was te druk met Gijs en heeft Jessie alleen naar huis laten gaan.

β€˜Was je maar meegefietst. Jij moest zo nodig voor hem op het feest blijven. Voor hem.’

De karakters van de personages zijn goed uitgewerkt, zeker die van Sam. Ik heb me volledig kunnen inleven en kwam veel herkenbare dingen tegen. Haar twijfels, haar schuldgevoel maar ook de andere dingen die een puber meemaakt. Een vriendje hebben dat haar ouders totaal niet zien zitten en waar ze niet mee om mag gaan. De vooroordelen die een mens kan hebben en dat later blijkt dat je het helemaal mis hebt.
Geraakt is een geloofwaardig en realistisch neergezet verhaal. De spanning viel mij wat tegen, maar ondanks dat een heerlijk boek om te lezen. De boeken die ik vroeger voor school moest lezen waren zeker niet zo leuk als tegenwoordig, alleen daarom al kan ik deze zeker aanraden om op je leeslijst te zetten.

Wendy Wenning

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!