Een rasverteller met humor

De vreselijke tweeling – Jozua Douglas – Elly van Hees – De Fontein -189 blz.

vreselijke tweelingHun moeder noemt hen ‘de vreselijke tweeling’, hun vader is nauwelijks thuis omdat hij een eigen bedrijf heeft. Maar hoewel Max en Lot de nodige streken uithalen, is hun moeder vele malen vreselijker dan zij, blijkt al snel. Hoe zit het precies? Zoals gezegd zijn Max en Lot een tweeling. In de eerste hoofdstukken worden zij en hun ouders uitgebreid voorgesteld. Dat voorstellen gaat grotendeels in de vorm van lijstjes met daarin eigenschappen van iedereen. Kort gezegd: pa wil geld verdienen met een haargroeimiddel, ma heeft de meest erge vorm van smetvrees, Max is dol op grappen, hij is een expert op het gebied van 1-aprilgrappen, en Lot is gek op acteren. Dan is er nog Alice, de nanny, die niet aan het opvoeden van de tweeling toekomt omdat ze altijd moet schoonmaken.

Pas op bladzijde 37 begint het verhaal goed, als Max een mysterieus mailtje opent. Dan komt de echte verteller aan het woord; wat mij betreft had hij de lijstjes mogen overslaan.
Maar het verhaal komt dan ook goed op stoom! Het geheimzinnige mailtje dat Max opent, verwijst hem naar een site waar hij veranderdrankjes kan bestellen. Natuurlijk doet de jongen dat meteen!
De volgende dag arriveert het drankje in een pakketje. Op dezelfde dag dat hun vader met een nare hoest in bed ligt en hun moeder een groep dames op bezoek zal krijgen. De dokter schrijft vader een drankje voor en ja, je voelt hem al aankomen: het hoestdrankje wordt verwisseld met het veranderdrankje dat net met de post is gekomen.

De schrik is groot bij Max en Lot als hun vader verandert in een hond. Een heel mooie en lieve hond en een hele verbetering vergeleken met de vader die alleen maar veel geld wilde verdienen. Het punt is echter dat hij binnen 10 uur terug veranderd moet zijn, anders blijft hij hond. Het tweede punt, misschien nog erger, is dat hun moeder de hond ontdekt, razend wordt want wie weet wat je er allemaal voor enge ziektes van kunt krijgen en het dier weggeeft aan een werknemer van hun vader. Ze vragen zich af wat die man met een hond moet, want hij heeft nog nooit naar een dier getaald. Maar als de twee een receptenbriefje voor het haardrankje dat hun vader, met zijn medewerker, wil maken, ontdekken, snappen ze de reden. Het nieuwe drankje zal ervoor zorgen dat iedereen een glanzende dos haar kan hebben. Het betekent natuurlijk dikke winst voor het bedrijf. Het ontbrekende deel is van het recept is de uitgekookte hersens van een hond met zacht en lang haar. Laat hun vader/hond daar nou net aan voldoen! Een spannende race tegen de klok begint.

Jozua Douglas kan vertellen en hoe! Met veel humor weet hij de spanning op te bouwen zodat de lezer de bladzijden steeds sneller om moet slaan. De modieuze lijstjes aan het begin had hij helemaal niet nodig om een boek te schrijven dat voor kinderen en volwassenen een plezier is om te lezen. Na De verschrikkelijke badmeester heeft Jozua Douglas opnieuw een prima prestatie neergezet.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!