Een reis naar Japan en naar het hart

De laatste reis van de boswachter – Dirk Jan Roeleven & Hester van der Vliet – Pluim – 291 blz.

Dirk Jan Roeleven is filmmaker en verbonden aan onder andere de programma’s ‘Andere tijden sport’ en ‘Het uur van de Wolf’. Verder maakte hij documentaires over Anton Corbijn, Willem Wilmink en Wim Sonneveld.  Hij schreef de bestseller De nieuwe fiets over een solofietstocht en over de vroege dood van zijn vader Theo. Nu ligt er het persoonlijke en ontroerende boek over het avontuur dat hij samen met zijn vrouw Hester van der Vliet beleefde. Samen hebben ze een Subaru Forester, bijnaan de Boswachter, en ze beloven de auto dat als er 500.000 km op zijn teller staat zij hem samen terugbrengen naar zijn geboorteplaats in Japan. Als dat moment is bereikt maken ze zich op voor een reis van 23.832 kilometer. 

Een spannende trip zonder enige kennis van autotechniek door gebieden die verre van toeristisch zijn. Slechte wegen in Rusland, de woestijn van Mongolië en de steppe van Kazachstan moeten ze doorkruisen. In Vladivostok vertrekt de veerboot naar Japan en komen ze in de buurt van hun plaats van bestemming. Een reis met vallen en opstaan. Mankementen aan de auto, ruwe weersomstandigheden en toch houdt hun Boswachter zich kranig. 

Tijdens de trip zijn ze volledig op elkaar aangewezen en zijn er momenten van bezinning en verwerking. Ze gaan in gesprek over hun ongewilde kinderloosheid. Rosa Venus is de naam van het dochtertje dat ze nooit hebben gekregen. Na een aantal mislukte ivf-pogingen ging het leven verder. Ze maakten mooie reizen maar diep van binnen was er het verdriet. Zo heeft Dirk Jan al die tijd een doos vol papieren, artikelen en aantekeningen bewaard van de periode waarin ze probeerden zwanger te raken. Deze doos gaat mee op reis en brengt momenten van herinneringen en mijmeringen met zich mee. Zou Dirk Jan nu afstand van kunnen doen en alles een plaats kunnen geven?

Mede door de fijne en luchtige schrijfstijl, is het ook een emotioneel document. Door twee elementen samen te brengen krijg je als lezer een bijzonder en origineel verhaal voorgeschoteld. Het thema kinderloosheid is iets dat al jaren tussen hen in heeft gestaan. Er was verdriet maar werd niet uitgesproken. Beiden gingen hier op hun eigen wijze mee om. Door ook dit verhaal te delen vanuit het perspectief van de man krijg je een andere invalshoek. In de meeste verhalen komt immers voornamelijk de vrouw aan het woord.

Hoewel dit zware thematiek zou kunnen zijn, is het juist heel toegankelijk voor een groot publiek door het tijdens een lange reis bespreekbaar te maken en met de nodige humor het verhaal neer te zetten. Door het boek heen zitten ook foto’s wat het geheel nog persoonlijker maakt. Het is bijzonder dat zij dit verhaal willen delen met de wereld.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!