Een reis naar Japan en naar het hart

De laatste reis van de boswachter – Dirk Jan Roeleven & Hester van der Vliet – Pluim – 291 blz.

Dirk Jan Roeleven is filmmaker en verbonden aan onder andere de programma’s ‘Andere tijden sport’ en ‘Het uur van de Wolf’. Verder maakte hij documentaires over Anton Corbijn, Willem Wilmink en Wim Sonneveld.  Hij schreef de bestseller De nieuwe fiets over een solofietstocht en over de vroege dood van zijn vader Theo. Nu ligt er het persoonlijke en ontroerende boek over het avontuur dat hij samen met zijn vrouw Hester van der Vliet beleefde. Samen hebben ze een Subaru Forester, bijnaan de Boswachter, en ze beloven de auto dat als er 500.000 km op zijn teller staat zij hem samen terugbrengen naar zijn geboorteplaats in Japan. Als dat moment is bereikt maken ze zich op voor een reis van 23.832 kilometer. 

Een spannende trip zonder enige kennis van autotechniek door gebieden die verre van toeristisch zijn. Slechte wegen in Rusland, de woestijn van Mongolië en de steppe van Kazachstan moeten ze doorkruisen. In Vladivostok vertrekt de veerboot naar Japan en komen ze in de buurt van hun plaats van bestemming. Een reis met vallen en opstaan. Mankementen aan de auto, ruwe weersomstandigheden en toch houdt hun Boswachter zich kranig. 

Tijdens de trip zijn ze volledig op elkaar aangewezen en zijn er momenten van bezinning en verwerking. Ze gaan in gesprek over hun ongewilde kinderloosheid. Rosa Venus is de naam van het dochtertje dat ze nooit hebben gekregen. Na een aantal mislukte ivf-pogingen ging het leven verder. Ze maakten mooie reizen maar diep van binnen was er het verdriet. Zo heeft Dirk Jan al die tijd een doos vol papieren, artikelen en aantekeningen bewaard van de periode waarin ze probeerden zwanger te raken. Deze doos gaat mee op reis en brengt momenten van herinneringen en mijmeringen met zich mee. Zou Dirk Jan nu afstand van kunnen doen en alles een plaats kunnen geven?

Mede door de fijne en luchtige schrijfstijl, is het ook een emotioneel document. Door twee elementen samen te brengen krijg je als lezer een bijzonder en origineel verhaal voorgeschoteld. Het thema kinderloosheid is iets dat al jaren tussen hen in heeft gestaan. Er was verdriet maar werd niet uitgesproken. Beiden gingen hier op hun eigen wijze mee om. Door ook dit verhaal te delen vanuit het perspectief van de man krijg je een andere invalshoek. In de meeste verhalen komt immers voornamelijk de vrouw aan het woord.

Hoewel dit zware thematiek zou kunnen zijn, is het juist heel toegankelijk voor een groot publiek door het tijdens een lange reis bespreekbaar te maken en met de nodige humor het verhaal neer te zetten. Door het boek heen zitten ook foto’s wat het geheel nog persoonlijker maakt. Het is bijzonder dat zij dit verhaal willen delen met de wereld.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!