Een spannend debuut over pesten

Het geluid van de stilte – Filip Plompen – Beefcake Publishing – 165 blz.

cover Geluid van de StilteCovertekst:
Nick wordt gepest op school. Ze lijkt misschien een beetje op een jongen, maar verder is ze een doorsneemeisje van zeventien. Toch is zij ‘de gelukkige’. In een theatergezelschap vertolkt Nick het personage Alleentje: het verhaal van iemand die nergens bij hoort, in een rol waarin ze zichzelf herkent. Dan leert ze Simon kennen. Hij is bevriend met bully’s Jorg en Dave en het pesten lijkt te stoppen. Ze worden zelfs uitgenodigd op een fuif van Jorg. Nick twijfelt, maar Simon kan haar overhalen. Op de fuif ontstaat een woordenwisseling, waarna Simon gaat wandelen met Jorg en Dave. Wanneer de voormalige pesters een paar uur later weer binnenstrompelen, ontbreekt elk spoor van Simon.

Over de auteur:
Filip Plompen is wijnadviseur bij Colruyt en volgt een opleiding Toegepaste Psychologie via afstandsonderwijs. Naast fietsen en marathons lopen, is schrijven zijn passie. Wat in 2010 begon als een impulsieve daad, groeide uit tot een droom en een waar project. Ondertussen heeft hij niet stilgezeten: zijn volgende manuscripten liggen klaar om afgewerkt te worden. Een mix van humor en emotie vormt de rode draad in zijn jeugdromans.

Mijn mening over Het geluid van de stilte:

Pesten, een onderwerp dat nooit zal uitsterven en dat velen raakt. Filip Plompen heeft er een pakkende jeugdroman over geschreven, hoewel zijn debuut over zoveel meer gaat dan alleen pesten. Een prima in elkaar gezet, actueel boek, aan alles is gedacht. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd, waardoor je in het moment zelf zit. De hoofdpersonen hebben allemaal een goed uitgewerkt, uniek karakter. Nergens zakt het verhaal in, de auteur weet je voortdurend geboeid te houden. Het is opmerkelijk hoe Filip vanuit de vrouwelijke ik-vorm van het hoofdpersonage Nick de vrouwelijke gevoelens zo goed op papier heeft weten te zetten.

Ik moest als Nederlander wel even wennen aan de Belgische woordkeuze en zinsopbouw, maar door de vaart die in het verhaal zit, werd dit al snel gewoon. Het boek leest makkelijk en prettig en heeft korte hoofdstukken. Filip heeft een fijne schrijfstijl die je uitnodigt om door te blijven lezen. Het verhaal is heftig, vooral voor tieners, maar zeer realistisch geschreven, het zou zomaar kunnen gebeuren. Ik vroeg me dan ook regelmatig af of het verhaal misschien echt gebeurd was. Het is een boek met een onverwacht einde dat je even de wereld om je heen laat vergeten.

Ik vind dat Filip Plompen met Het geluid van de stilte een schitterend, volwaardig debuut heeft neergezet, eentje waar hij trots op mag zijn en een dikke aanrader dus. Op de leeslijst middelbaar onderwijs zou het boek zeker niet misstaan.

Hilda Spruit

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!