Een spannend verhaal dat veel vragen oproept

Koninklijk Complot – Linda Udo – NAU Uitgevers – 464 blz.

koninklijk complotZeventien jaar geleden verongelukte prinses Diana en haar vriend Dodi Fayed in de Pont de l’Alma-tunnel in Parijs. Voor vele mensen onder ons een schokkende gebeurtenis.
Maar wat is er nu precies gebeurd? Was het wel een ongeluk?
Linda Udo had vrijwel meteen na het ongeluk het gevoel dat er iets niet klopte. Ze verdiepte zich in het leven van Diana en begon met een uitgebreid onderzoek.
Ze ontdekte steeds meer mysterieuze feiten en begon te twijfelen aan het verhaal wat toen naar buiten werd gebracht. De vele informatie die ze verzamelde, zorgde voor een onthutsende ontdekking. Na zeventien jaar is er het boek Koninklijk Complot. Een spannende reconstructie van historische feiten, intriges, verraad en romantiek.

Het huwelijk van prinses Diana en kroonprins Charles nadert zijn einde. Diana weet dat Charles van een ander houdt en accepteert dat het over is. Diana wil zich terugtrekken uit de openbaarheid, ze wil rust voor zichzelf en de kinderen. Maar de pers blijft zich maar aan haar opdringen, de rust word haar niet gegund. Het Britse koningshuis wil ook van Diana af en er wordt een plan bedacht. Het plan Mission Escape zal in scène worden gezet door Dodi Fayed. Diana twijfelt, zal ze akkoord gaan met dit plan?

‘De omvangrijke puzzel krijgt steeds meer vorm en langzaamaan vallen de stukjes op hun plaats’

Toen ik het Koninklijk Complot voor het eerst in handen kreeg en de informatie over dit boek las, had ik eerst mijn twijfels over het verhaal. Het kwam allemaal ongeloofwaardig over op mij. Maar als snel veranderde dit gevoel. De nauwkeurige details zorgden er al gauw voor dat ik er anders over ging denken. Het verhaal is interessant en spannend tegelijk en doordat alles zo gedetailleerd wordt verteld wordt het ook steeds geloofwaardiger.
Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, zodat het ondanks de uitvoerige beschrijvingen toch vlot te lezen is. Van begin tot eind boeiend.

Het verhaal van Diana, tijdens haar huwelijk met prins Charles, is triest te noemen. Ze is veranderd van een vrolijke, spontane jonge vrouw in een echtgenote met depressieve buien en een eetstoornis. Ze kan zichzelf niet meer zijn. Begrijpelijk dat dan deze vrouw er (bijna) alles voor over heeft om uit dit ongelukkige leven te vluchten.

‘Haar ziel schreeuwt om bevrijding uit deze vreugdeloze en koude gevangenis.’

Koninklijk Complot is als een roman geschreven, maar zelfs voor de meest nuchtere mensen onder ons, is het een verhaal in een setting met een hoge geloofwaardigheid. Veel feiten en gebeurtenissen worden ondersteund door extra archiefmateriaal dat te vinden is op de website langlevediana.nl. Door middel van een code in het boek kan de lezer daar terecht. Tal van films en links naar allerlei publicaties die in de loop van de tijd verschenen zijn.
Na het lezen van dit boek heb ik in ieder geval grote twijfels over het hele gebeuren en kan ik wel geloven in het verhaal van Linda Udo. Toentertijd waren veel mensen zeer gecharmeerd van prinses Diana en zij zullen veel plezier beleven aan het lezen van dit boek. Maar wil je gewoon een spannende en romantische roman lezen dan is dit boek zeker een aanbeveling waard.

Wendy Wenning

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!