Een steengoede YA-thriller met een heftige climax

Disconnect – Juultje van den Nieuwenhof – Uitgeverij Moon – 206 blz.

DisconnectHet is in de nacht als zeven jongeren tijdens een feestje impulsief besluiten om naar hun oude school te gaan. Het gebouw staat al een tijd leeg. De school wordt al ruim een jaar niet meer gebruikt en is vervallen. Voordat het gesloopt gaat worden willen ze daar nog één keer binnen kijken. Op een gegeven moment komen ze tijdens hun tocht terecht in het theaterzaaltje in de kelder. Alle voorzieningen zijn afgesloten en het is pikdonker.
Na een tijdje heeft Thijs het wel gezien en wil met zijn vriendin Jasmijn het gebouw verlaten. Maar de deur die op hun heenweg nog gewoon open ging, blijkt nu op slot te zitten. De zeven jongeren zitten opgesloten. Ze hebben geen bereik met hun mobieltjes en kunnen geen kant op. Hoe kan die deur nu ineens op slot zitten? Zijn ze bewust opgesloten en zo ja, door wie dan? De nachtmerrie waar de jongeren in terecht komen is afschuwelijk en nauwelijks voor te stellen.

‘Ze zijn allemaal bevriend.
Ze hebben allemaal hun geheimen.
Ze zitten allemaal vast.’

De cover laat een mooi, jong meisje met rood haar zien. Achter haar vaag een aantal andere jongeren. Het beeld heeft in zijn geheel een mysterieuze uitstraling. Voor de proloog is er als eerste een kleine kennismaking met de jongeren die allemaal een rol spelen in Disconnect.
De proloog is cursief geschreven en beschrijft iemand die verbitterd is en psychisch in de war. Wie diegene is zal duidelijk worden naarmate het verhaal vordert.

‘Iedereen moet gestraft worden voor zijn of haar daden. En niemand kan die straf ontlopen. Niemand mág hem ontlopen.’

Alle jongeren vertellen afwisselend een verhaal, in de eerste persoon. Er worden geheimen onthuld, wat niet altijd door iedereen in dank wordt afgenomen. Vele emoties volgen elkaar op en er ontstaan ruzies. Doordat er veel tijd is om na te denken, krijgen de jongeren te maken met confrontaties met zichzelf of met een ander. Door ieder personage zijn verhaal te laten vertellen leerde ik ze goed kennen en elk van deze karakters had wel iets wat mij aansprak.
Juultje heeft heel goed de onmacht, vertwijfeling en angst voelbaar gemaakt in het verhaal. Of het personage nu goede of slechte dingen had gedaan, ik heb met allemaal meegeleefd, hun angsten gevoeld.

‘De situatie heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels bij al mijn vrienden mijn vraagtekens zet.’

De soepele schrijfstijl maakt het een makkelijk te lezen boek, zeker voor jongeren. Disconnect bestaat uit 206 bladzijden en zal voor de meeste lezers in een paar uurtjes uitgelezen zijn.
De spanning is door de auteur goed opgebouwd en uitgewerkt naar een heftige climax. Het boek heeft een plot die niet in de verwachting lag en mij even het nakijken gaf. Disconnect, een Young Adult-thriller die het verdient om verfilmd te worden.

Wendy Wenning

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!