Een thriller die je aan het denken zet

Schaduwdochter – Anita Larkens – De Crime Compagnie – 301 blz.

schaduwdochterDe cover is een afbeelding van een jonge vrouw van wie je het gezicht niet kunt herkennen. De ondertitel luidt: wat als de waarheid erger is dan de leugen? Deze vraag en ook de vraag wie of wat een schaduwdochter is biedt genoeg nieuwsgierigheid om het boek te gaan lezen. Op de achterzijde lezen we dat het verhaal gaat over de psychologe Mare Berg. Haar huwelijk met Dries is stukgelopen. Ze probeert de draad weer op te pikken en gaat aan het werk. Haar eerste cliënt Chantal verdwijnt spoorloos en Mare ontfermd zich over haar dochtertje Dasha. Vier jaar lang is ze met hart en ziel moeder van de kleine die ze Suus heeft gedoopt. Tot Chantal terugkomt. Er volgt een zenuwslopend kat- en – muis spel, dat Mare tot een onvoorstelbare daad drijft.

En daar begint het verhaal. De meer dan 80 korte hoofdstukken zijn allen voorzien van een datum boven het stuk zodat je weet in welke periode je zit. Verder is het boek onderverdeeld in drie stukken.
De proloog speelt zich af in de rechtbank waar Mare terecht staat voor wat ze Chantal heeft aangedaan. Daarna volgt een deel zich afspelend in 1999 en 2003. Per hoofdstuk spring je van 1999 naar 2003 en weer terug maar de gebeurtenissen zijn wel chronologisch.
Het vertelt het verhaal van hoe Mare en Chantal elkaar ontmoeten en hoe Mare de zorg van de baby van Chantal krijgt. En in 2003 hoe Chantal weer in het leven van Mare komt en alle gevolgen van dien.

Deel twee speelt zich af in een periode van september 2003 en december 2003 waar Mare zich in een psychiatrische observatie kliniek bevindt en de nodige testen ondergaat en herinneringen ophaalt. Het derde deel speelt zich af na de veroordeling en vat Mare samen hoe het vanaf toen verliep. Vervolgens is er nog een nawoord door Marcella Kleine, cliëntvertrouwenspersoon forensische psychiatrie die vertelt over vrouwen die misdaden begaan, en een dankwoord van de schrijfster. Afgesloten word het boek met een voorpublicatie van de nieuwe thriller van Larkens De betrokkenen.

Het verhaal wordt verteld door Mare en door het verspringen in de tijd en haar herinneringen worden alle flarden één geheel. Omdat de hoofdstukken kort zijn, soms maar twee bladzijden, kan het misschien wat verwarrend overkomen. Waar een gewone thriller een hoge spanningsopbouw heeft en je toe leeft naar een climax hoeft dit in een psychologische thriller niet en is er alle ruimte om de karakters diepgang te geven. Door alle herinneringen en gebeurtenissen denk je een goed beeld te krijgen van de hoofdfiguur, maar de schrijfster weet je goed op het verkeerde been te zetten.

Ik heb sommige stukken zelfs teruggelezen om te kijken of ik het niet verkeerd had opgepikt of ergens overheen gelezen had. Dit heb ik niet als hinderlijk ervaren. Integendeel. Ik vond het juist wel een extra uitdaging. Wel denk ik dat het boek meer is voor mensen die van gecompliceerde verhalen houden dan voor de standaard thrillerlezer. Het was voor mij een kennismaking met een ander soort psychologische thriller dan voorheen. Een andere manier van lezen die goed is bevallen, van een boek dat nadat het uit was wel even moest bezinken.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!