Een thriller, die zich zomaar bij jou om de hoek kan afspelen

Zwijgrecht – Loes den Hollander – Karakter – 392 blz.

ZwijgrechtHoe onvoorwaardelijk is vriendschap?
Hoe maakbaar is het leven?
In welke mate wordt het leven bepaald door je lot?
Op sommige vragen kun je soms maar beter geen antwoord krijgen.

Bestsellerauteur Loes den Hollander neemt je in deze vrij dikke thriller mee naar het dorpje Molenveld. Amy Patijn is haar huidige leven meer dan beu. Ze wil aan de dwangmatige controle van haar eeneiige tweelingzus Claudia ontsnappen. Tevens is ze niet meer zeker van haar liefde voor Koos, met wiens broer Rien Claudia getrouwd is. Het leven is te voorspelbaar geworden en Amy zoekt rust in een klein dorp, Molenveld. Daar ontmoet ze al gauw leeftijdsgenoten Cathelijne Wolf en Viola Bouvrie.

Deze twee vriendinnen kennen elkaar al vanaf hun vroege jeugd en hebben lief en leed gedeeld. Beiden hebben een moeilijke, wrange scheiding achter de rug en Amy past qua type en omstandigheden perfect in hun plaatje, want wat ze ook delen, is de dood van een geliefde. Van de een is het haar broer, de ander mist haar ouders en zusjes. Als dan ook nog eens de ex-man van Cathelijne vermoord wordt aangetroffen, hebben ze alle drie een verlies.
Amy wordt nog steeds op de huid gezeten door haar tweelingzus, die van haar eist dat ze terugkomt. Claudia stapt zelfs in de auto en rijdt naar Molenveld, maar Amy vlucht voor haar komst snel weg. Claudia verdwijnt en Amy ontmoet een man, die een zeer belangrijke positie in haar leven gaat innemen. Maar rondom de verdwijning van Claudia ontstaan vervolgens rare vermoedens en speculaties.

Als Jurre, de ex van Cathelijne, komt te overlijden, ontstaan ook hierover vragen en vingerwijzingen, zelfs door het hele dorp. Vooral Viola en Cathelijne maken elkaar het leven meer en meer zuur, door opmerkingen en lelijke beschuldigingen. Amy staat er tussenin en weet niet zo goed raad met de situatie. Wat is waar en wat niet? De verhalen die de een over de ander vertelt, worden hoe langer hoe lelijker en de vriendschap heeft hier onder te lijden. Als dan ook nog eens blijkt dat de nieuwe liefde van Amy een gezamenlijke bekende is, breekt de hel los.

Een geweldig boek, hoewel het wel even duurde voor het verhaal op gang kwam. Veel personages, maar al gauw krijgen de drie belangrijkste dames hun duidelijke rollen. Daarna kun je het boek niet meer wegleggen. De spanning wordt heel rustig opgebouwd en op het laatst moet je gewoon verder lezen. Je leeft vooral mee met Amy, de rustigste van stel. De manier waarop haar leven bepaald wordt, geeft je de kriebels. Langzaam word je ook meegetrokken in de steeds heftiger wordende waanzin van Viola en Cathelijne, hoewel het een gegeven is dat zich zomaar bij jou in de straat kan voordoen.

Loes de Hollander schrijft het no-nonsense op, geen moeilijke passages, geen vreemde zijwegen. Het is een heel gewoon gegeven. Al hoop je het nooit mee te maken.
De ontknoping is goed ingezet en loopt toch weer anders dan je denkt. Voor mij had het verhaal nog even iets langer mogen duren: ik had graag nog wat meer antwoorden willen krijgen.
Kortom: een prima thriller, spannend en meeslepend.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!