Een tijdloos prentenboek

Vogel en beer โ€“ Ann James โ€“ Vertaling Annelies Jorna โ€“ Van Goor โ€“ 32 blz.

Vogel en beerBeer is jarig. Vogel maakt beer wakker en heeft een cadeautje bij zich. Beer gaat zich snel aankleden, zodat ze samen het Beerjaardagsfeest kunnen vieren.
Ze gaan naar het strand om te picknicken en te spelen. Daar treffen ze een andere beer en een andere vogel. Met zijn vieren delen ze de picknick. Totdat het water troebel wordt, dan zijn andere beer en andere vogel ineens verdwenen.
Ze treuren niet lang, want Beer en Vogel vinden het gezelliger om een vriendje te hebben om mee te praten dan een vriendje die op ze lijkt.

Ann James maakte een heel fijn prentenboek over vriendschap, met een vleugje โ€˜anders zijnโ€™ er in. Want Beer en Vogel zien in hun spiegelbeeld gelijkwaardige vriendjes, en zien daaraan ook dat zij zelf heel verschillend van elkaar zijn. Maar het geeft niets dat ze anders zijn.

De illustraties zijn rustig en zacht. Weinig kinderen zullen hiervan druk worden in hun hoofd en na het verhaaltje niet meer kunnen slapen.
Ann James heeft kleine illustraties verdeeld over de paginaโ€™s. Daarbij heeft ze alleen het hoognodige getekend en gekozen voor herkenbare details zoals een trap, een zebra en een simpel rood emmertje.
De tekst bestaat grotendeels uit dialoog tussen Beer en Vogel, wat het verhaal dynamisch maakt en bovendien uitnodigend om voor te lezen.

Een heel fijn tijdloos prentenboek om voor het slapengaan samen te lezen.

Nelly Hofman

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoรซ Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield โ€“ Steve Small โ€“ Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! โ€“ Stuart Gibbs โ€“ Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts โ€“ Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dรฉ...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!