Een tijdloos prentenboek

Vogel en beer – Ann James – Vertaling Annelies Jorna – Van Goor – 32 blz.

Vogel en beerBeer is jarig. Vogel maakt beer wakker en heeft een cadeautje bij zich. Beer gaat zich snel aankleden, zodat ze samen het Beerjaardagsfeest kunnen vieren.
Ze gaan naar het strand om te picknicken en te spelen. Daar treffen ze een andere beer en een andere vogel. Met zijn vieren delen ze de picknick. Totdat het water troebel wordt, dan zijn andere beer en andere vogel ineens verdwenen.
Ze treuren niet lang, want Beer en Vogel vinden het gezelliger om een vriendje te hebben om mee te praten dan een vriendje die op ze lijkt.

Ann James maakte een heel fijn prentenboek over vriendschap, met een vleugje ‘anders zijn’ er in. Want Beer en Vogel zien in hun spiegelbeeld gelijkwaardige vriendjes, en zien daaraan ook dat zij zelf heel verschillend van elkaar zijn. Maar het geeft niets dat ze anders zijn.

De illustraties zijn rustig en zacht. Weinig kinderen zullen hiervan druk worden in hun hoofd en na het verhaaltje niet meer kunnen slapen.
Ann James heeft kleine illustraties verdeeld over de pagina’s. Daarbij heeft ze alleen het hoognodige getekend en gekozen voor herkenbare details zoals een trap, een zebra en een simpel rood emmertje.
De tekst bestaat grotendeels uit dialoog tussen Beer en Vogel, wat het verhaal dynamisch maakt en bovendien uitnodigend om voor te lezen.

Een heel fijn tijdloos prentenboek om voor het slapengaan samen te lezen.

Nelly Hofman

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!