Een treinrit met gevolgen

Rood Licht – Gerda van Wageningen – Ellessy Relax – 256 blz.

Rood lichtClarisse, een jonge getrouwde vrouw met een klein dochtertje, heeft het niet makkelijk in haar huwelijk met Ton. De zwaar gelovige Ton belet haar steeds meer te leven zoals zij zelf wil. Hij wil in het dorp van zijn ouders blijven wonen, wil dat ze thuis blijft, geen sociaal leven heeft en hij wil vooral dat ze veel meer naar zijn pijpen danst. Hij negeert haar soms, kleineert haar meestal en zorgt voor angst en spanning. Clarisse gaat, zeer tegen de wil van Ton in, op een dag met vriendin Ruth mee naar een kerstmarkt. Ze komen veel te laat weer thuis en dan is het helemaal mis. Tons gedrag gaat Clarisse toch te ver: ze geeft aan te willen scheiden en dan is het hek helemaal van de dam. Ton werkt haar op alle fronten tegen en Clarisse zoekt onderdak bij de ouders van Ruth, uiteraard samen met haar dochtertje. Vooralsnog is ze veilig voor de grillen van Ton.

Op een dag gaan Ruth en Clarisse met de trein naar Amsterdam. Op de weg terug stopt de trein voor een rood licht en kan voorlopig niet verder rijden. Een aantal uren vol angst, zorg, donkerheid en vooral ijzige kou gaan voorbij. De mensen in de coupé van Ruth en Clarisse leren elkaar kennen en helpen elkaar waar mogelijk. Na een lange tijd worden ze gered en meegenomen naar een sporthal. Iedereen in de coupe heeft andermans adres en telefoonnummer opgeschreven. Na een tijdje haalt de vader van Ruth de beide dames op, maar ook coupégenoot Jelle gaat mee. Hij blijft die nacht logeren bij de ouders van Ruth. Ruth wordt opgehaald door haar vriend André, die ze gek genoeg niet kon bereiken per mobiele telefoon.
De scheiding wordt uitgesproken, Clarisse krijgt na lange tijd weer werk en uiteindelijk een eigen huis. Ze heeft contact gehouden met Jelle, die ook gescheiden is. Het klikt goed tussen hen beiden, maar ook Ruth heeft haar oog op Jelle laten vallen. Ze is er achter gekomen dat haar relatie niet dat was, waar ze van gehoopt had en ze wil wraak. Maar Jelle heeft geen oog voor haar.

De relatie tussen Clarisse en Jelle verstevigt nadat Ton hen beiden heeft betrapt tijdens een omarming. Jelle wil dat Clarisse bij hem komt wonen, uiteraard samen met haar dochtertje. En Ton, die Clarisse het leven eerst vooral zuur probeerde te maken door hun dochtertje zo vaak mogelijk bij zich te eisen, heeft hier ineens niet meer zoveel zin meer in. Hij heeft ook een nieuwe relatie en heeft de wraak, waar hij zo vastbesloten over was, niet meer zo nodig.
Wat een leuk boek! Maar goed, het is dan ook van Gerda van Wageningen, dus bijna een zekerheid op een leuke roman. Het verhaal is prettig beschreven, goed gezien door de ogen van Clarisse, die het zeer zeker niet gemakkelijk heeft in haar leven. Een mooi gedeelte van het verhaal is ook het stuk in de trein, waar je voelt hoe angstig de donkerheid, de kou en vooral de onzekerheid kunnen zijn.

Het enige dat ik jammer vind is dat Gerda niet iets meer is ingegaan op de achtergrond van Ton. Ik had graag meer gelezen over zijn strenge ouders, zijn leven zonder Clarisse, zijn tijd met hun dochtertje en zijn ergernis hierover. Het is toch een belangrijk onderdeel van het verhaal.
Heerlijk gelezen. Goed verhaal. Dank je wel, Gerda van Wageningen!

Kirstin Rozema

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!