Een zeer actueel onderwerp

Meedogenloos – Natasza Tardio โ€“ Kluitman – 182 blz.

meedogenloos tardioNatasza Tardio debuteerde in 2012 als Young Adult schrijver met de jeugdthriller Moordvrienden, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs 2014 won. In april 2014 kwam haar tweede jeugdthriller Onzichtbaar uit bij Uitgeverij Kluitman. Buiten het schrijven van Young Adult fictie schreef Natasza Tardio meerdere non-fictie boeken en heeft ze als journalist gewerkt bij o.a. Crimezone. Verder werkt ze als commercieel schrijver, is de eigenaar van een tekstbureau.

Het verhaal gaat over de 15-jarige Isra die plotseling spoorloos verdwijnt. Haar familie en vrienden Lukas en Lieke blijven verbijsterd achter. Lieke denkt dat Isra ontvoerd is door haar vriend Mo, maar de politie is daar nog niet zo zeker van. Zij ontdekken namelijk dat Isra samen met Mo op het vliegtuig is gestapt om vanuit Dรผsseldorf richting Hatay te vliegen: een bekende route voor Syriรซ-gangers die zich willen aansluiten bij de terreurbeweging Isis.
Lukas en Lieke laten het hier niet bij zitten en schakelen de hulp in van Simon van der Pol een misdaadjournalist om achter de waarheid te komen en hopelijk om Isra weer thuis te krijgen.

Het verhaal begint met een proloog door Isra in het buitenland. Vervolgens start het verhaal op school bij Lieke en Lukas in Nederland waar de vermissing van Isra inmiddels een feit is. De hoofdstukken worden afwisselend verteld door Lieke, Lukas, Isra, Elaine (de rechercheur van de politie) en Simon van der Pol (de journalist). Boven elk hoofdstuk staat de naam van de verteller en de datum van die periode. Doordat het verhaal vanuit verschillende oogpunten te lezen is, kan je je een beeld vormen van de karakters en hoe ze tot hun acties komen.

Het verhaal loopt van september tot en met april het jaar er op. Het speelt zich af in deze tijd en je merkt dat de schrijfster goede research heeft gedaan voordat ze begon aan dit zeer actuele onderwerp. Met oog voor detail is het een spannend verhaal geworden. Doordat het zo realistisch is brengt het de problematiek dichtbij de belevingswereld van de jongeren die het boek zullen lezen. Het blijft boeien tot het einde. Tardio heeft geen sprookje neergezet, maar blijft dicht bij de harde werkelijkheid.

Conny Schelvis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken โ€“ Carlo Rovelli โ€“ vertaling: Sonja Matthews โ€“ Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter โ€“ Ruth Wielockx โ€“ Clavis โ€“ 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!