Een zinderende zomer in New York

Dat soort vrienden – Meg Rosoff – Vertaling: Jenny de Jonge – Luitingh – Sijthoff – 205 blz.

Dankzij een onthullend artikel dat ze publiceerde in de lokale media over corruptie bij schoolquota in haar woonplaats, die haar even landelijke bekendheid opleverde, is Beth uitverkozen om stage te lopen bij een grote krant in New York. Ze vindt onderdak in het appartement van de zus van een vriendin, dat ze moet delen met twee andere jongeren, het stelletje Dawn en Tom. Het is de bloedhete zomer van 1983 en Beth is voor het eerst in de grote stad. Het appartement heeft geen airco en het is er bijna niet uit te houden. Dawn en Tom behandelen haar tamelijk onverschillig en kakkerlakken terroriseren het hele appartement. Intussen woedt buiten een aidsepidemie onder de homo’s van New York.

Bij de krant ontmoet ze Jeanne, de vrouw die haar heeft aangenomen en drie andere stagiairs, Edie, Dan en Oliver.

“De mannelijke stagiairs stonden bij elkaar – lange Oliver met hoornen bril in zandkleurig pak, en Dan die, gretig als een dobermann, praktisch op zijn tenen stond te wippen. Beth keek nog eens naar Oliver, bijna knap, met die lange, rechte neus en het vaag ironische voorkomen van een negentiende-eeuwse Engelsman. Dan had iets van een rocker met zijn smalle leren stropdas. Edie, die iets opzij stond, droeg een fluorescerend oranje mini-jurkje met groene plastic oorringen. Beth voelde zich zo saai als een karper.”

Ze moeten in paren werken, maar Dan is een streber die er vooral op uit is om een baan te krijgen bij de krant en zich vaak aan de samenwerking onttrekt. Oliver is wel heel aardig en Beth vermoedt dat hij homo is. Edie en Oliver zijn echte New Yorkers. Dan en Beth zijn de provincialen. Edie en Beth zijn allebei van joodse afkomst en vanaf de eerste dag palmt Edie Beth in. Ze trekken veel samen op, gaan lunchen, pikken boeken uit de bibliotheek van de krant en bezoeken kroegen. Edie speelt de zelfverzekerde jonge vrouw, maar al snel komt Beth er achter dat dit beeld niet klopt. Edie is al zes jaar onder behandeling van een psycholoog. Beth vindt het wel fijn dat Edie overal het initiatief neemt en zo leert ze de stad en zijn bewoners langzamerhand kennen. Omdat Edies ouders de stad uit zijn en zij alleen in een prachtig koel appartement woont, nodigt Edie Beth uit om bij haar te komen logeren.

Ze leven het leven zoals zoveel jongeren uit die tijd en ook nu zal er weinig verschil zijn. Ze roken joints, drinken te veel en snuiven af en toe een lijntje coke. Beth is nog maagd, maar Edie niet. Ze begint een relatie met Mike, een medewerker van de krant, die getrouwd is en wiens vrouw in verwachting is. De relatie tussen Edie en Mike luidt de breuk in tussen Edie en Beth. Beth voelt zich niet meer thuis in het appartement waar Mike en Edie, als het even kan, seks met elkaar hebben. Edie ontspoort langzamerhand. Als ze na een borrel in een kroeg met een onbekende man meegaat en drie dagen spoorloos blijft, om zonder uitleg weer op te duiken, is de maat voor Beth vol. Ze gaat terug naar het snikhete appartement naar de zwijgzame Tom, die vaak alleen is, omdat Dawn veel werkt, en op de brandtrap joints rookt. Beth voelt zich thuis bij Tom, hoewel ze niet kan uitleggen waarom.

Dat soort vrienden is een bildungsroman. Hoewel de hoofdpersonages allemaal jongeren zijn en het boek een jongerenroman genoemd kan worden, is het verhaal zo geschreven dat het ook voor volwassenen heel aangenaam is om te lezen. De jongeren, Beth, Edie, Dan, Oliver, Tom en Dawn, hebben allemaal andere karakters, die Rosoff zo geloofwaardig neerzet dat je zou kunnen denken dat ze echt hebben bestaan. Meg Rosoff heeft met dit boek weer bewezen dat ze een geweldig goede schrijfster is voor jong en oud(er).

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Respect voor het insect – Jules Howard – Illustraties: Gosia Herba – Vertaling: Saskia Martens – Salto – 80 blz. De titel sprak me niet erg aan, maar achteraf gezien is dat omdat ik een hekel heb aan muggen, wespen en mieren. Maar als...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Vincent van Gogh – Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Alette Straathof – De vier windstreken – 36 blz. De serie little people, big dreams: biedt informatieve biografieën over mensen die een stempel op deze aarde hebben gedrukt. En natuurlijk is de informatiebron kort...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Wegloopdagen – Pim Lammers – Illustraties: Sophie Pluim – Querido – 224 blz. Aan iedereen vanaf een jaar of tien die niet weet wat wegloopdagen zijn, raad ik aan om dit fantastische verhaal van Pim Lammers te lezen. Vanuit de tijd dat ik de...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!