Eerste deel van De engste serie ooit

Het nieuwe spookhuis – Tjerk Noordraven – illustraties Esther Malaparte – Moon – 175 blz.

“In het duister flitst af en toe een wit of bloedrood licht op, dat onmiddellijk weer dooft.
Gerinkel van ijzeren kettingen volgt op de lach van een skelet met lichtgevende ogen.
Na een schelle doodskreet klinken woeste trommels.” [citaat uit Het nieuwe Spookhuis]

Met deze eerste drie zinnen van het boek is de toon gezet. Heerlijk griezelen voor de bovenbouw basisschool; met een echte slechterik, een moedig meisje en echte vriendschappen.

De vader van Nera heeft een spookhuis dat altijd veel bezoekers trok. Maar sinds kort is er een tweede spookhuis op de kermis, dat veel enger is. Nera ontdekt dat de levensechte mummie, een faun en de doodenge vampier uit dat spookhuis écht zijn!
Als snel ontdekt Nera dat de drie griezels ontvoerd zijn door Herwald, de eigenaar van het spookhuis, en ze besluit ze te gaan redden.
Maar dan…

…dan raad ik aan het boek zelf te gaan lezen. Je bloed gaat harder stromen en je hart sneller kloppen. Zoals het hoort met een goed spannend griezelboek. Tjerk Noordraven heeft er ook nog een paar mooie geschiedkundige lessen in verweven, o.a. over Transsylvanië (Roemenië) en de farao’s in Egypte.
De ‘griezels’ Dragos (vampier), Prins Toer (mummie) en Eus (faun) zijn jong, vriendelijk en naïef en zouden je eigen vrienden kunnen worden. Het is de dwerg Herwald, met zijn driekoppige hellehond, die de rol van de echte slechterik op zich neemt. Hij bezorgt je de meeste kippenvel.

Het nieuwe spookhuis is het eerste deel van De engste serie ooit. Begin 2018 wordt deel twee verwacht. En dat is maar goed ook, want Tjerk Noordraven heeft een einde geschreven waarna nog héél veel avonturen mogelijk zijn.

Mocht je als leerkracht eens iets anders willen (voor)lezen dan Paul van Loon dan is dit een prima griezel-alternatief!

Nelly Hofman

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!