Eerste deel van De engste serie ooit

Het nieuwe spookhuis – Tjerk Noordraven – illustraties Esther Malaparte – Moon – 175 blz.

“In het duister flitst af en toe een wit of bloedrood licht op, dat onmiddellijk weer dooft.
Gerinkel van ijzeren kettingen volgt op de lach van een skelet met lichtgevende ogen.
Na een schelle doodskreet klinken woeste trommels.” [citaat uit Het nieuwe Spookhuis]

Met deze eerste drie zinnen van het boek is de toon gezet. Heerlijk griezelen voor de bovenbouw basisschool; met een echte slechterik, een moedig meisje en echte vriendschappen.

De vader van Nera heeft een spookhuis dat altijd veel bezoekers trok. Maar sinds kort is er een tweede spookhuis op de kermis, dat veel enger is. Nera ontdekt dat de levensechte mummie, een faun en de doodenge vampier uit dat spookhuis écht zijn!
Als snel ontdekt Nera dat de drie griezels ontvoerd zijn door Herwald, de eigenaar van het spookhuis, en ze besluit ze te gaan redden.
Maar dan…

…dan raad ik aan het boek zelf te gaan lezen. Je bloed gaat harder stromen en je hart sneller kloppen. Zoals het hoort met een goed spannend griezelboek. Tjerk Noordraven heeft er ook nog een paar mooie geschiedkundige lessen in verweven, o.a. over Transsylvanië (Roemenië) en de farao’s in Egypte.
De ‘griezels’ Dragos (vampier), Prins Toer (mummie) en Eus (faun) zijn jong, vriendelijk en naïef en zouden je eigen vrienden kunnen worden. Het is de dwerg Herwald, met zijn driekoppige hellehond, die de rol van de echte slechterik op zich neemt. Hij bezorgt je de meeste kippenvel.

Het nieuwe spookhuis is het eerste deel van De engste serie ooit. Begin 2018 wordt deel twee verwacht. En dat is maar goed ook, want Tjerk Noordraven heeft een einde geschreven waarna nog héél veel avonturen mogelijk zijn.

Mocht je als leerkracht eens iets anders willen (voor)lezen dan Paul van Loon dan is dit een prima griezel-alternatief!

Nelly Hofman

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!