Je eigen leven als sociaal experiment

Een jaar offline – Bram van Montfoort – Moon – 171 blz.

Een jaar offlineStudent journalistiek Bram van Montfoort is een online man. Hij loopt altijd rond met zijn iPad, zit op Twitter, Facebook en LinkedIn, bezoekt dagelijks YouTube en Spotify en krijgt voortdurend nieuwe mails, tweets, berichtjes, likes, requests, meldingen en bliepjes. In een poging om van zijn verslaving af te komen, gaat hij een jaar offline. Maar hoe blijf je op de hoogte zonder Facebook? Hoe zoek je iets op zonder Google? Hoe heeft de mensheid dat al die jaren voor elkaar gekregen?

Toen bekend werd dat Bram een jaar offline zou gaan, dook de landelijk en regionale pers op hem. Hij was de eerste ter wereld die een jaar offline ging én dat ook echt volhield. Hij deed er al die tijd het zwijgen toe. Nu, voor het eerst, doet hij verslag van een jaar zonder internet en mobiel.

Voor menig Nederlander is het bijna ondenkbaar om een jaar zonder internet te moeten leven. Lang niet iedereen is verslaafd aan internetten, maar wel aan het gemak ervan. Even snel de bus- of treintijden opzoeken via 9292.nl of je vrienden uitnodigen voor je verjaardag via Facebook of een mailtje. Dat zat er voor Bram het hele jaar 2012 niet in. Hij moest het zien te redden met brieven schrijven, bellen met de vaste telefoon en steentjes gooien tegen slaapkamerramen. En dat valt niet altijd mee. Zo is het vrijwel onmogelijk om belastingaangifte te doen zonder internet, je in te schrijven voor tentamens zonder het online inschrijfsysteem, en is een vliegticket bij een balie boeken veel duurder dan het zelf doen via je computer.

Toch is het Bram gelukt. Tijdens het jaar offline, heeft hij rust gevonden en sindsdien ziet hij dingen soms in een ander perspectief. Het is vermakelijk om te lezen hoe dit jaar voor hem is verlopen. Hij werd geconfronteerd met zichzelf en met de moderne, snelle wereld van internet en mobiele telefonie. Vooral de opdrachten die vriend Geo Bram elke maand geeft, zijn erg grappig: Verstuur brieven per fietskoerier of postduif, of stuur een verjaardagswens per fax.

Een jaar offline is vlot geschreven, waardoor je het boek in één ruk uit kunt lezen. Daarnaast heeft de schrijver aan elk hoofdstuk een voorbeeld toegevoegd van de briefwisselingen die hij voerde, en geeft hij tips voor als je zelf ook eens een tijdje internet wil laten voor wat het is. Het is bijvoorbeeld handig om een agenda en adresboek te kopen, de Gouden Gids is je beste vriend en een leesbaar handschrift is zeker geen overbodige luxe.

Het boek is niet per se erg diepgaand, het is vooral een kort verslag van Bram’s jaar, maar het is wel een eyeopener. Al met al is Een jaar offline gewoon een leuk boek om te lezen. En voor sommigen onder ons is het misschien ook wel inspirerend. Wie volgt zijn voorbeeld?

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!