Eigentijds en spannend verhaal

Kater – Margje Woodrow – Gottmer – 253 blz.

katerMet Kater is de derde YA-thriller van Margje Woodrow uitgekomen. Een eigentijds en spannend boek, met dialogen die je op elke willekeurige school voor voortgezet onderwijs zult kunnen horen. Dat is geen wonder, de auteur werkt in het basisonderwijs en als je voor groep 8 staat dan heb je gedeeltelijk al met pubers te maken. Voor de details wat betreft politieonderzoeken kan ze terecht bij haar man die strafrechtadvocaat is.

Kater begint met een feest. En wat voor een feest! Het is georganiseerd door Chloë en Teddy in Teddy’s oppashuis. De twee zijn vriendinnen sinds Teddy een jaar geleden verhuisde; de andere vriendinnen zijn Sabine en Jolijn. Ze kennen elkaar van school en van de hockeyclub. De vriendjes zijn ook hockeyers.

De motor van de twee organisatoren is Chloë, die altijd verder gaat dan Teddy eigenlijk wil. Toch geeft ze iedere keer, min of meer onder protest, toe aan de grillen van haar vriendin. Er komt meer drank binnen dan de bedoeling is, er komen veel meer mensen – zelfs een groep die Teddy helemaal niet kent – en het loopt na de nodige nuttiging van heel veel drank behoorlijk uit de hand.

De schrik is de volgende ochtend groot, want pas dan ziet Teddy de ravage die het feestvierende gezelschap achter heeft gelaten. Ze staat er aanvankelijk alleen voor, omdat Chloë het laat afweten. Gelukkig zijn de andere vriendinnen er nog, met hun vrienden, en samen ruimen ze de bende zo goed mogelijk op. De ergernis dat Chloë zich niet meldt neemt toe, al weten ze allemaal wel dat die chronisch schijt aan alles heeft. De stemming slaat om als de ouders van de meiden op de stoep staan; het is meteen duidelijk dat er iets ergs aan de hand is. Pas dan krijgen ze te horen dat Chloë niet meer leeft en erger nog: vermoord is.

Nu er een dode is gevallen, wordt het van een feestende YA-roman een echte thriller met een irritante rechercheur, meerdere verdachten en aanwijzingen die je de verkeerde kant opsturen. Het onderzoek brengt allerlei zaken naar boven die de vriendschap tussen de meiden onder druk zetten. Bovendien komen ze dingen over Chloë te weten die hun blik op haar, elkaar en zichzelf definitief verandert. Ik vind het jammer dat Margje Woodrow erg veel clichés gebruikt; als ze zorgvuldiger met haar taalgebruik was omgesprongen, was het een echt goede thriller geweest. Nu is het prettig leesbaar en als je dat wilt, is dat prima. Maar ik vermoed dat er meer in deze schrijfster zit. Schrijven is schrappen en darlings killen, om maar in thriller-taal te spreken.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!