Een eigenzinnige kijk op economie voor de leek.

De economie zoals uitgelegd aan zijn dochter – Yanis Varoufakis – De Geus – 189 blz.

De economieIedereen die het nieuws volgt zal bij de naam Yanis Varoufakis denken aan de flamboyante Griekse minister van financiën in het kabinet Tsipras. Zijn ministerschap duurde maar een half jaar waarin hij regelmatig met Jeroen Deijsselbloem van mening verschilde over oplossingen voor de schuldencrisis van zijn land. Uiteindelijk werd hij gedwongen op te stappen.
In zijn voorwoord schrijft Varoufakis het volgende: “Ik heb het geschreven om te kijken of ik een recalcitrante tiener ervan kon overtuigen dat economie te belangrijk is om alleen aan economen over te laten – en te leuk om veronachtzaamd te worden door mensen die zich doorgaans niet met geld en financiën bezighouden”.

Vervolgens stelt hij zich de vraag: “Hoe heeft economische macht uit de schaduw van politieke en militaire macht kunnen kruipen om vervolgens beetje bij beetje de menselijke samenleving over te nemen, en waarom schieten de huidige economische theorieën te kort voor het oplossen van onze gezamenlijke problemen? “.

In acht hoofdstukken gaat de schrijver kort en bondig in op zijn onderwerp. Kenmerkend voor zijn werkwijze is het stellen van een vraag die niet zo voor de hand ligt. Waarom zijn de Australische Aboriginals Engeland niet binnengevallen? Hoe komt het dat samenlevingen met markten zijn overgegaan in marktsamenlevingen? Varoufakis legt helder uit, stipt zaken aan die de lezer stof tot nadenken geven en formuleert zo nu en dan een krachtige stelling: “ Schuld is voor de marktsamenlevingen als de Hel voor het christendom: even noodzakelijk als onaangenaam!

Natuurlijk is er wel iets op dit beknopte werk aan te merken: Varoufakis stelt zaken soms wel erg simpel voor en zo nu en dan is hij naar mijn mening te negatief over de huidige toestand: “ Wij lijken op het Ebolavirus dat zichzelf ondermijnt, omdat het de organismen waarin het zijn toevlucht heeft genomen in de haast ook doodt”. De grote verdienste van dit boek is echter dat het de lezer duidelijk maakt dat we economie in verband moeten brengen met de wereld in plaats van de wereld uit te drukken in economie.
Het is mede daarom dat ik het met plezier heb gelezen.

Dick Huitema

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!