Een eigenzinnige kijk op economie voor de leek.

De economie zoals uitgelegd aan zijn dochter – Yanis Varoufakis – De Geus – 189 blz.

De economieIedereen die het nieuws volgt zal bij de naam Yanis Varoufakis denken aan de flamboyante Griekse minister van financiën in het kabinet Tsipras. Zijn ministerschap duurde maar een half jaar waarin hij regelmatig met Jeroen Deijsselbloem van mening verschilde over oplossingen voor de schuldencrisis van zijn land. Uiteindelijk werd hij gedwongen op te stappen.
In zijn voorwoord schrijft Varoufakis het volgende: “Ik heb het geschreven om te kijken of ik een recalcitrante tiener ervan kon overtuigen dat economie te belangrijk is om alleen aan economen over te laten – en te leuk om veronachtzaamd te worden door mensen die zich doorgaans niet met geld en financiën bezighouden”.

Vervolgens stelt hij zich de vraag: “Hoe heeft economische macht uit de schaduw van politieke en militaire macht kunnen kruipen om vervolgens beetje bij beetje de menselijke samenleving over te nemen, en waarom schieten de huidige economische theorieën te kort voor het oplossen van onze gezamenlijke problemen? “.

In acht hoofdstukken gaat de schrijver kort en bondig in op zijn onderwerp. Kenmerkend voor zijn werkwijze is het stellen van een vraag die niet zo voor de hand ligt. Waarom zijn de Australische Aboriginals Engeland niet binnengevallen? Hoe komt het dat samenlevingen met markten zijn overgegaan in marktsamenlevingen? Varoufakis legt helder uit, stipt zaken aan die de lezer stof tot nadenken geven en formuleert zo nu en dan een krachtige stelling: “ Schuld is voor de marktsamenlevingen als de Hel voor het christendom: even noodzakelijk als onaangenaam!

Natuurlijk is er wel iets op dit beknopte werk aan te merken: Varoufakis stelt zaken soms wel erg simpel voor en zo nu en dan is hij naar mijn mening te negatief over de huidige toestand: “ Wij lijken op het Ebolavirus dat zichzelf ondermijnt, omdat het de organismen waarin het zijn toevlucht heeft genomen in de haast ook doodt”. De grote verdienste van dit boek is echter dat het de lezer duidelijk maakt dat we economie in verband moeten brengen met de wereld in plaats van de wereld uit te drukken in economie.
Het is mede daarom dat ik het met plezier heb gelezen.

Dick Huitema

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!